Levná, jednoduchá a výborná večeře. Zapečené kaiserky, hotovo do 10 minut

Pokud máte čerstvé pečivo je příprava večeře jednoduchá, ale co když vám doma zbyla spousta staršího pečiva. Děti ohrnují nos, že gumové jíst nebudou, a tak je třeba pečivo připravit trochu jinak. Starší houska kaiserka je pro přípravu večeře ideální.

Kaiserka nebo také císařská houska či císařská žemle je tradiční rakouské bílé, křupavé a hvězdicovitě naříznuté pečivo. Jedla ji už rakousko-uherská císařovna Marie Terezie.  Dnes je k dostání v každém obchodě, a to nejen jako bílé pečivo. Může být pšeničná, žitná, pšeničnožitná, vícezrnná nebo celozrnná.

Pokud máte čerstvou housku, můžete ji připravit i jako občerstvení pro návštěvu. Obložená houska s máslem, šunkou, sýrem, vajíčkem a paprikou je rychlá na přípravu a obvykle chutná všem.

Když vám housky zbydou a jsou den či dva staré, můžete je připravit zapečené v troubě.

Foto: Shutterstock

Zapečená kaiserka

Je jedno jakou kaiserku máte zrovna po ruce. Housku položte na prkénko a z vrchu rozřízněte do tvaru hvězdy. Rozříznutí je snadné, protože stačí prohloubit tvar hvězdy navrchu. Při řezání dejte pozor, abyste housku neprořízli až na prkénko. Spodek musí zůstat vcelku, aby náplň nevytékala při pečení spodem.

Do řezů namažte máslo, vložte na menší kusy nakrájené plátky šunky nebo slaniny a sýru. Můžete vložit i nakrájená rajčata na plátky. Housky položte na plech a dejte do trouby. Pečte na 180 °C cca 10 minut. Po upečení můžete dozdobit snítkou petrželky nebo na kolečka nakrájenou jarní cibulkou.

Jak si jídlo ozvláštnit

Místo obyčejného másla můžete recept ozvláštnit o bylinkové máslo. Pro přípravu musí být máslo změklé, aby se s ním dalo snadno pracovat. Máslo dejte do menší misky a utřete ho se solí, špetkou pepře a nastrouhanou citronovou kůrou. Přidejte bylinky dle vlastní chuti. Obvykle se používá pažitka, petržel nebo kerblík. Pokud chcete mít máslo trošku ostřejší, můžete přidat prolisovaný česnek. Takto připravené máslo můžete uchovat v lednici cca týden. Pro delší skladování se doporučuje umístit máslo do mrazničky.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš
Tomáš
1 rok

Vypadá to dobře, vyzkouším, díky. Ale levné to může být snad jen v případě, kdy to budeme dělat ve velkém, nebo péct ještě s něčím.