Nejlepší olej považují lidé za horší a používají raději jiný. Velká chyba, tento je nejzdravější a nejlevnější

V oblasti kuchyňských olejů panuje celá řada nejrůznějších mýtů a polopravd. Ty jsou často spojeny i se snahou jejich výrobců získat pro ten svůj zákazníky a přitom zdiskreditovat konkurenční druhy. Svou roli hrají také trendy, které pravidelně přinášejí do popředí zájmu oleje, které později přinejlepším zapadnou, případně se ukáže, že zase tak dobré nebyly.

Olej pro každou příležitost

Jak se ale ukazuje, v mnoha ohledech je tím nejlepším řepkový olej. Dá se říct, že jde o náš domovský olej, který je z toho důvodu také nejlevnější, avšak mnoho lidí se mu záměrně vyhýbá. Domnívají se, že není zrovna zdraví prospěšný a že má i řadu dalších nevýhod. Jeho špatná pověst je přitom spojena spíše s tím, kdo a jak řepku pěstuje.

Výroba řepkového oleje probíhá extrakcí nebo lisováním. V obchodech si koupíme především olej rafinovaný, který je přitom jako dělaný na to, co se na něm dělá nejčastěji, tedy na smažení. Má vysoko položený kouřový bod, a tak se jen tak nepřepaluje. Oproti zažitým představám se ale řepkový olej skvěle hodí také do salátů nebo nálevů. Obecně se hodně používá při výrobě potravin a představuje jednu ze základních složek třeba rostlinných tuků či majonéz.

Možná se podivíte, ale řepkový olej je velmi čistým produktem, který nejenže není závadný z hlediska zdravotního, ale dokonce je ještě prospěšný. Vděčí za to nízkému obsahu nasycených mastných kyselin, které jsou nezdravé. Obsahuje naopak velké množství omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které jsou pro organismus skvělé.

Foto: Shutterstock

Samá doporučení

Řada studií prokázala skutečnost, že řepkový olej má pozitivní vliv na zdraví. Zajímavé jsou například výzkumy, kdy došlo u dobrovolníků ve stravě k nahrazení potravin s velkým obsahem nasycených kyselin právě těmi, jež obsahovaly řepkový olej. Výsledkem byl mnohem kvalitnější krevní obsah, kdy došlo ke snížení hladiny lipidů, jež významně souvisejí s rizikem kardiovaskulárních chorob.

Řepkový olej je například zmiňován v dokumentech s doporučeními pro americké občany. Ti by do svého jídelníčku měli řepkový olej ideálně zařadit. Zajímavý je také pohled na potravinovou pyramidu se zaměřením na oleje, kterou sestavila Německá společnost pro výživu. V nejnižším patře najdeme právě řepkový olej, což znamená, že právě on by měl být pro člověka tím základním olejem.

Zřejmě vás překvapí, že z hlediska dopadu na zdraví překoná řepkový olej nejen své souputníky v podobě slunečnicového nebo kukuřičného oleje, ale dokonce je prospěšnější než olivový olej. Tak proč kupovat drahé trendy oleje, když ten nejlepší moc nestojí a máte ho na dosah ruky.

Foto: Shutterstock, zdroj: WebMD

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
32 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
1 rok

Tak proč kupovat drahé trendy oleje, když ten nejlepší moc nestojí,On litr tohohle oleje stojí 68.90 a to je levné?

Petr
Petr
1 rok

Řepkový olej už je závadný proto že jsou pole chemicky ošetřeny . Lesní zvěř po větší konzumaci řepky oslepne. Málo platné na smažení je nejzdravější vepřové sádlo.

Jiří Samek
Jiří Samek
1 rok

V
Řepkový olej jsme používali dlouhá léta, prakticky na všechno. V posledních letech je doslova cítit rybinou. Že by výrobce “zkvalitňoval” rybím tukem?. V zásadě nic proti rybímu tuku, je velmi zdravý, ale kazit si chuť řízků?

martin
martin
1 rok
Reply to  Jiří Samek

Ta chut rybyny je kvuli omega. 😉

Martin
Martin
1 rok

Repkovy olej neni nejzdravejsi urcite. Omega 3 z rostlinych zdroju je citliva ns teplotu a rychle se rozpada narozdil od zivocisnych zdroju. Pravy olivovy olej urcite zdravejsi ale ne na smazeni.

Salem
Salem
1 rok

Řepkový olej při smažení dává smaženým pokrmům chuť která mi zrovna moc nevoní. Je to nádech ryby. Nejsem proti lisovanému za studena ale ten v bio kvalitě moc u nás není. Slunečnicový je chuťově neutrální. Jestliže je problém ve zpracování tak chyba není ve spotřebiteli ale zpracovateli. Chyba je také v přidané hodnotě kterou řepce neumíme dát. Jak si mnoho českých výrobců myslí že české prase sežere všechno. Doufám že se časy mění.

Bohuslav
Bohuslav
1 rok

Možná je zdravý, ale při smažení smrdí. Slunečnicový ne. A nejlepší je vepřové sádlo se škvarkama.