Máslo za 80 korun do pečení nepoužívejte. Pekařka odhalila, jak ho nahradíte doslova za pár korun

Máslo je sice v kuchyni nezbytnou surovinou, ale jeho cena neustále stoupá a mnoho lidí hledá levnější a zdravější alternativy. Pokud pečete, můžete místo másla použít řadu náhrad.

Náhrady za máslo při pečení

Máslo může být při pečení sice základní surovinou, ale naštěstí existují i levnější a zdravější alternativy. Pokud si nemůžete dovolit kupovat drahé máslo nebo máte zdravotní omezení, můžete sáhnout po jiných surovinách. Na pečení koláčů a bábovky můžete použít například olej, kokosový olej, tvaroh, banány, jablka, máslový extrakt nebo margarín.

Pro vánoční cukroví můžete použít například sádlo, rostlinné máslo nebo rostlinný tuk. Suroviny, které se dají použít jako náhrada za máslo, najdete snadno v každém obchodě a mnohé z nich máte nejspíš již doma.

Margarín jako náhražka másla

Margarín je často preferovanou náhražkou másla při pečení, zejména díky jeho nižší ceně a zdravějšímu složení. V moderních margarínech se používají přírodní rostlinné oleje namísto ztužených tuků, které obsahují škodlivé transmastné kyseliny.

I když máslo v pečení poskytuje vynikající chuť a texturu, margarín je stále velmi dobrým náhradním produktem, který můžete použít v téměř jakémkoli receptu, který vyžaduje máslo. Většinou jej můžete použít ve stejném poměru, jako je uvedeno v receptu pro máslo. Takže pokud máte chuť na sladké loupáky, neváhejte použít margarín namísto másla a ušetřete nějakou tu korunu.

Foto: Shutterstock

Oleje jako alternativa  

Máslo je nezbytnou surovinou při pečení, ale pro ty, kteří preferují alternativy bez mléka, jsou oleje skvělou možností. Oleje jsou často levnější než máslo. Mezi nejčastěji používané oleje při pečení patří řepkový, slunečnicový, kokosový a avokádový olej. Pokud chcete, aby váš dezert měl jemnější chuť, zvolte olej s neutrální chutí, jako je například řepkový nebo slunečnicový.

Pokud preferujete chuťově výraznější olej, jako je avokádový nebo kokosový olej, dejte pozor na to, aby se chuť oleje nepřebíjela s dalšími ingrediencemi. Chcete-li použít olej místo másla, poměr by měl být 1:1, nebo můžete použít až o 25 % méně oleje, než je požadované množství másla v receptu.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Petr
Petr
1 rok

To jsou zase rady…..máslo za 80,- jsem ještě neviděl, max. dovážené značkové másla z Itálie nebo Francie, vždy je v regálů nějaké máslo v akci a na pečení stačí tzv. stolní máslo, to je to z mrazáku, cena se nyní pohybuje cca 40,- -45,-Kč. Samozřejmě také záleží co se bude péci, do bábovky, či perníku od Vitany, či Oetkera stačí bohatě olej, pokud si už někdo dá práci a udělá si vše doma, doporučuji máslo, na něco stačí i Hera na pečení, komu to nevadí, ale smradlavy hnusný Margarin, kterej je ještě dražší jak máslo dá do pečení jenom idiot.