Mramorová bábovka z hrníčku. Je hotová za chvíli a návštěvu ohromí

Přijde k vám nečekaná návštěva nebo vás prostě o víkendu jen honí mlsná? V tom případě je čas na bábovku, sladkou stálici českých domácností. Nechte si chutnat podle jednoduchého, rychlého, a hlavně chutného hrníčkového receptu. Jdeme na to!

Pár zajímavostí

Bábovka je oblíbeným moučníkem nejen v Česku, ale také na Slovensku, v Polsku, Rakousku nebo na jihu Německa. Dokonce se po druhé světové válce rozšířila až do Severní Ameriky. V jiných zemích se s klasickou bábovkou sice nesetkáme, ale existují jí velmi podobné alternativy – ve Francii jde o  „Baba au rhum“, v Itálii „Panettone“.

Není přesně známo, kam až historie bábovky sahá, nicméně první zmínky se objevují už v 15. století. Velikou oblibu si získala jako doplněk odpolední kávy za první republiky, především v měšťanských rodinách.

Když to tak čtete, dostáváte na bábovku chuť? Tak si jednu upečte. Kdybyste náhodou měli černé svědomí kvůli jejím kaloriím, vyzkoušejte některé její zdravější varianty. A pokud jste v pečení bábovek profík, můžete se zúčastnit třeba i některé ze soutěží, které jsou u nás pořádány například v Berouně, Litomyšli nebo Pardubicích.

Foto: Shutterstock

Co budeme potřebovat?

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 2 vejce
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • kakao

Postup

Nejprve rozšleháme vejce s oběma cukry. Poté přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, olej a mléko. Vše dobře promícháme.

Nyní přichází čas na „mramorování“. Těsto si rozdělíme do dvou misek. Do jedné nastrouháme do těsta citronovou kůru (dejte si pozor na chemicky ošetřené citrony, raději sáhněte po těch bio). Do druhé misky přisypeme holandské kakao, množství je na vás, jak každému chutná.

Do vymazané a vysypané bábovkové formy nejprve nalijeme žluté těsto, na ně pak i hnědé. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme necelou hodinu. Jakmile je bábovka hotová (pro kontrolu můžeme zapíchnout špejli), vyndáme ji, opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.  

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments