Muž jeden měsíc jedl jen průmyslově zpracované jídlo. Poznamenalo to jeho tělo i mozek, ukázaly výsledky

Průmyslově zpracované pokrmy mění tělo i mozek. Důkazem je Dr. Chris van Tulleken, kterému za 4 týdny způsobilo nadváhu, zpomalené myšlení, nespavost, úzkost, pálením žáhy, zácpu i závislost, jak se píše na dailymail.co.uk.

Na co si dát pozor

Chris jedl zpracované polotovary a fastfood s vysokým obsahem tuku. Za měsíc snědl 80 % kalorií z ultra zpracovaných potravin UPF, s emulgátory, stabilizátory, zvlhčujícími i konzervačními látkami a dochucovadly, jako kuřecí nugetky, pizza, sladkosti, bramborové lupínky a hotová jídla. I nízkokalorické pokrmy jsou často UPF. Bílkoviny, tuky a uhlohydráty jsou extrahované z levných plodin, sóji či kukuřice a průmyslově upravené, barvené, ochucené a s dlouhou dobou použitelnosti.

Jeden měsíc na UPF

V 80. letech britská strava obsahovala 58 % čerstvých surovin a 26 % polotovarů. V roce 2000 to bylo už jen 28 % čerstvého jídla a 44 % polotovarů. Míra obezity se ztrojnásobila. V roce 1980 bylo 7 % dospělých obézních, nyní je to 28 %. V rámci dokumentu BBC Chris příjem potravy na měsíc zvýšil až 4x. Profesorka obezity, cukrovky a endokrinologie na University College London Hospital, Rachel Batterhamová, zaznamenávala jeho hmotnost a tvar těla i hladinu střevních hormonů, které signalizují mozku, zda jsme plní či hladoví. Byl také na MR mozku.

Foto: Shutterstock

Mozek žádal stále více jídla

V kuřecích nugetkách kvůli zvýrazňovači chuti za pár minut snědl polovinu denních kalorií. Totéž bylo s lasagnemi, které se připravují v mikrovlnce nebo s cereáliemi plnými kakaa. Jedl, jen když cítil hlad, který byl stále častější. Místo banánu měl chuť na čokoládový dezert. Výrobci pokrmů využívají aspekty fyziky a chemie s návykovými vlastnostmi. “Bodu blaženosti” dosáhnete správnou kombinací soli, tuku, cukru a křupavosti pro tzv. “pocit v ústech”. Cílem je, aby mozek chtěl více. Je to jídlo vyrobené z co nejlevnějších surovin určené pro nadměrnou konzumaci a tloustnutí.

Zdravotní problémy kvůli UPF

Dr. Kevin Halla, vědec v oblasti výživy, ve své laboratoři v Národním institutu zdraví v USA zkoumal reakci na stravu a fyzický stav těla a jak se metabolismus a mozek na ni adaptují. 20 lidí drželo 14 dní dietu s ultra-zpracovanými potravinami z obchodů, nebo s nezpracovanými potravinami z laboratorní kuchyně se stejným množstvím soli, tuku a cukru. U té první zkonzumovali denně o 500 kalorií více a přibrali 1 kg. Když jedli čerstvá jídla, zhubli. Ultra zpracované potraviny jíme o 30 % rychleji než nezpracované. Snadněji se žvýkají a polykají a vzniká na nich závislost.

Jak se změnilo jeho tělo

Chris měl zácpu, protože UPF má málo vlákniny, probouzel se kvůli vysokému příjmu soli, potřeboval na toaletu nebo měl žízeň a hlad. Trpěl pálením žáhy a jeho libido zmizelo. Přibral přes 6,5 kg a z toho 3 kg tuku. Zbytek tvořily sacharidy uložené v játrech a svalech. Jeho BMI se zvýšilo o 2 body a dostal se do nadváhy. Po roce by se jeho váha zdvojnásobila. Hladové hormony chuti k jídlu se zvýšily o 30 %.

Spouštěč závislosti

MRI vyšetření mozku už po měsíci na dietě s vysokým obsahem UPF ukázalo zvýšení spojení mezi centrem odměn a oblastmi směřujícími k opakovanému automatickému chování. Mozek mu říkal, aby konzumoval ultra zpracované jídlo, aniž to chtěl, stejné jako u závislosti na alkoholu, cigaretách i drogách. Měl sníženou šedou hmotu mozku a zmatené myšlení. U dětí má tato strava katastrofální následky.

Foto: Shutterstock

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.