Nebezpečný cholesterol nemusíte řešit hned prášky. Pohlcují ho také ovesné vločky

Víte, že oves patří mezi nejzdravější obiloviny na zemi? Bezlepková celá zrna obsahují důležité vitamíny, minerální látky, vlákninu a antioxidanty. Podpoří hubnutí, sníží hladinu cukru v krvi, cholesterolu i riziko srdečních onemocnění.

Ovesné vločky snižují škodlivý LDL cholesterol

Hlavní příčinou úmrtí na celém světě je ischemická choroba srdeční. Jedním z hlavních rizikových faktorů k jejímu vzniku je vysoká hladina cholesterolu v krvi. Bylo provedeno mnoho studií, které prokázaly, že betaglukan obsažený v ovesných vločkách umí efektivně snižovat celkový cholesterol, ale hlavně hladinu škodlivého LDL cholesterolu.

Vsaďte na betaglukan

Betaglukan je vláknina, která pomáhá zvýšit vylučování žluči bohaté na cholesterol a sníží tak hladinu cholesterolu, která cirkulující v krvi. Zbavíte se tak rizika vzniku zánětu tepen, poškození tkání a vzniku srdečních a mozkových příhod. Při reakci cholesterolu s volnými radikály dojde k oxidaci LDL cholesterolu. Tím jste opět o krok blíž k rozvoji onemocnění srdce. Podle studií umí antioxidanty v ovsu společně s vitamínem C oxidaci LDL cholesterolu velmi efektivně zabránit.

Zadržují pocit hladu

Ovesné vločky hrají důležitou roli při udržení delšího pocitu sytosti a potlačují chuť k jídlu. Na svědomí to má opět zejména betaglukan, který zvyšuje pocit nasycenosti. Proto jsou také ovesné vločky tak v oblibě ke snídani. Oddálíte pocit hladu i o několik hodin, proto jsou neslazené, přírodní ovesné vločky vždy mnohem lepší variantou, než klasické cereálie, kterým chybí v obsahu betaglukan.

Napomáhají hubnutí

Ovesné vločky jsou velmi syté, a proto vám mohou pomoci zhubnout. Dokonale vás zasytí, aniž byste přitom hřešili a snědli mnoho kalorií. Betaglukan má navíc schopnost zpomalit vyprazdňování žaludku, což opět vede ke zvýšení delšího pocitu plnosti. Betaglukan také podporuje uvolňování peptidu YY, což je známý hormon sytosti, který pomáhá snižovat příjem kalorií, riziko nadváhy i obezity.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.