Časté chyby při přípravě lososa tuto rybu zcela znehodnotí. Nejvíce toho pokazíte s kůží

Rádi byste si připravili lososa, případně jinou rybu co možná nejchutněji? Překvapivě nejde o nic složitého, a vzhledem k tomu, že právě ryby jsou jídlem, které nejlépe chutná, když je co nejjednodušší, můžete v tomto ohledu dosáhnout mistrovství jako šéfkuchaři. Jen je nutné se vyvarovat velmi častým chybám, které rybu znehodnotí nebo rovnou zničí.

Losos je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které podporují zdraví organismu tím, že ochraňují srdce a metabolismus jako takový. Kromě toho obsahuje pořádnou porci zinku, selenu, jódu nebo vitamínu B. Všechny tyto prospěšné látky si však udrží pouze tehdy, budete-li ho připravovat správně.

Kůži nechte na rybě

Z nejasného důvodu se v tuzemsku vžil extrémně nesprávný způsob přípravy lososa, který předpokládá, že z něj nejprve odstraníte kůži. To je ale ve skutečnosti obrovská chyba. Právě kůže totiž obsahuje obrovské množství vitamínů a dalších látek, které našemu tělu prospívají a o něž se odstraněním kůže připravíte.

Kůže také funguje jako bariéra mezi horkou pánví a masem. Ryba by se měla vždy opékat na straně s kůží a obrátit by se měla jen na chvíli poté, co už je kůže spečená do křupava.

Jediná výjimka, kdy je kůži dobré odstranit, předpokládá pomalé dušení nebo pečení ryby. Nízké teploty by totiž způsobily, že kůže bude nepříjemně gumová.

Kůže lososa obsahuje nejvíce prospěšných látek a vitamínů z celé ryby. Proto ji neodstraňujte. / Foto: Pixabay

Způsob propečení

Rybu opékejte na pánvi zásadně na straně s kůží. Na této straně musí setrvat do chvíle, dokud kůže nebude křupavá, což by u filetu mělo nastat po třech minutách s předehřátou pánví a pokojovou teplotou ryby. Dávejte pozor na barvu masa, podle které poznáte, že je filet třeba otočit. Když losos na kůži začne bělat, otočte rybu na druhou stranu a vypněte plotýnku nebo gril. Rybu dopečte na zbytkovém teple. Tak zajistíte, že nebude vysušená.

Kdy je hotový?

Nikdo nechce mít lososa syrového nebo naopak vysušeného. Řada lidí lososa nemá v oblibě proto, že ho neumí správně připravit. Přitom to není vůbec složité. Existuje způsob, jak zjistit, zda je ryba už tak akorát: do středu masa zabořte prst nebo vidličku. Pokud se začnou odlupovat malé kousky, losos už je hotový. Pomoci si můžete také párátkem. Zabodněte ho dovnitř, vytáhněte a otestujte špičku. Pokud je studená, losos ještě není připravený.

Lososa zásadně pečte na straně s kůží. Teprve ke konci, na vypnutém sporáku, nechte dodělat i z druhé strany. / Foto: Freepik

Nejen na pánvi

Losos je úžasnou rybou také proto, že ho lze připravovat mnoha různými způsoby a vždy bude chutnat trochu jinak. Většina si oblíbí rychlou přípravu na pánvi, ale zkuste ho třeba podusit v troubě. Stačí ji předehřát na 175 stupňů a péct 30 minut. Do vody lze přiložit také citrusy nebo aromatické bylinky.

Jak vybrat kvalitní kus lososa?

V první řadě byste se měli zamyslet nad tím, kde svého lososa kupujete. Pak byste měli sáhnout po střední části filetu. Ta je obvykle velmi rovnoměrná, čímž docílíte toho, že maso připravíte najednou a rovnoměrně.

Na paměti je třeba mít také podmínky, ve kterých byl losos chovaný. Je rozdíl, a to i chuťový, mezi lososem z farmy a lososem z moře. Ten divoký má mnohem výraznější a slanější chuť.

Foto: Freepik

Autor: Petr Vavrenka

Specialista na podávání erudovaných, přesto srozumitelných informací o nemocech trápících lidstvo.