Nejlepší jablečný štrúdl zvládne každý. Profesionálové ale varují před častou chybou, která ho vždy zkazí

Když někdo udělá štrúdl, obvykle platí, že se po něm okamžitě zapráší. Tento zákusek je možná tím nejtradičnějším vůbec v české kuchyni, byť silné zázemí má v celém středoevropském regionu. V tuzemsku se většinou připravuje s jablečnou náplní, ovšem není výjimkou ani štrúdl s tvarohem či mákem, případně jiným ovocem. Připravují se také slané štrúdly.

Kupované těsto štrúdl pokazí

Naprostým základem štrúdlu je listové těsto, které je velmi jednoduché a k jeho výrobě potřebujete jen mouku a máslo. Přesto si však bohužel mnozí pomáhají tím, že si těsto koupí v obchodě. Před tím je ale třeba varovat, protože ty běžně dostupné nemají potřebnou kvalitu na to, aby z nich bylo možné vykouzlit skutečně nezapomenutelný štrúdl. Jejich použití je tak spíše ke škodě věci a profesionálové před tím varují.

Mnozí nemají štrúdl v oblibě, protože je pro ně jeho pečení stále určitou sázkou do loterie. Nezřídka se jim stává, že jablečný závin je v troubě krásně nadýchaný, ale když ho vytáhnete a necháte zchladnout, je z něj už jen nevzhledná placka. Za to však obvykle může právě kupované těsto, které obsahuje příliš mnoho vody. Ta se v průběhu pečení rozpíná a po vychladnutí póry popraskají a štrůdl spadne. Na vině ale může být také špatně zvolená teplota trouby. Zkušení kuchaři upozorňují, abyste listové těsto pekli na dvakrát. Tím zabráníte, že bude na povrchu zlatavé a uvnitř syrové, což je bohužel také častá a velmi závažná chyba. Péct byste měli začít na 220 stupních. Po zapečení a nabobtnání objemu, což přijde po 15 až 20 minutých, je třeba teplotu snížit na 180 stupňů a štrúdl dopéct.

Foto: Shutterstock

Jak na skvělé listové těsto

Jakkoliv to může znít složitě, jablečný štrúdl je velmi jednoduchý, což právě zvyšuje jeho oblibu. Zvládne ho prakticky každý, a to i ze začátečníků. Jak už jsme si řekli, kupované těsto za mnoho nestojí, a tak si připravte raději vlastní listové těsto. Potřebujete jen 250 gramů hladké mouky a trochu na podsypání, dále pak 250 gramů vychlazeného másla, půl lžičky soli, 125 mililitrů ledově studené vody, kousek potravinářské fólie na zabalení těsta a pak už jen váleček s válem.

Mouku smíchejte se solí. Hrneček s vodou vložte do mrazáku. Máslo pak nakrájejte, případně nastrouhejte. Vál posypte moukou se solí a uprostřed udělejte důlek. Přidejte máslo a vyrobte si drobenku. Po troškách přilévejte ledovou vodu. Těsto však v žádném případě nehněťte. Stačí na něm poklepávat prsty, přičemž si můžete představit hru na klavír. Nerovnoměrné těsto shrňte do koule, zabalte a vložte do lednice. Za dvacet minut dejte těstovou kouli na vál posypaný moukou a vyválejte z ní plát o velikosti dvacet na třicet centimetrů. Z kratší strany ho třikrát přeložte. Otočte o devadesát stupňů a znovu vyválejte stejný plát. Pak opět natřikrát přeložte. Vložte do lednice na dvacet minut. Postup se bude opakovat celkem čtyřikrát. Z výsledného množství těsta připravíte dvě nohavice štrúdlu.

Jak si poradit s jablečnou náplní štrúdlu

Štrúdl je pochopitelně nutné naplnit, a to třeba tradiční jablečnou náplní. Potřebovat zde budete nastrouhaná vymačkaná jablka, krupicový cukr, skořici, rozinky namočené v rumu a vlašské ořechy. Máte-li všechny ingredience, už je v podstatě vyhráno.

Na plát vyváleného těsta vložte jablka, posypejte skořicí, cukrem, rozinkami a namletými ořechy. Přes náplň přeložíte nejdříve jednu stranu plátu a pak i tu druhou. Klíčové je utěsnit oba konce štrúdlu, aby vám náplň nevytekla. Vezměte závin a opatrně vložte na plech. Pak už jen stačí potřít rozmíchaným vajíčkem.

Foto: Shuttestock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
J K
J K
2 let

Nikdo doma listové těsto nedělá.

Johny
Johny
2 let
Reply to  J K

Znám pár lidí, co si v tom libují. Třeba tzv. Proteinová těsta 😁