Obchody ve velkém navezly staré a nedobré máslo. Chtějí ho udat Čechům, jenže expert odhalil, jak ho poznat

V České republice se aktuálně řeší oblíbené téma máslo, a to hned na několika úrovních. Předně se opět rozjely diskuze o tom, kolik že vlastně bude před Vánoci stát. Nutno říct, že letos to bude opravdu zajímavé, protože plošné zdražování může cenu tohoto oblíbeného produktu vyhnat opravdu vysoko. Mluví se až o 80 korunách za kostku másla.

Různé kategorie másla

S tím velmi úzce souvisí další věc. Jak upozornil Zemědělský svaz, v České republice se ve velkém prodává máslo z hmotných rezerv Evropské unie, přičemž je pravděpodobné, že se sem vozí také máslo z hmotných rezerv dalších evropských států.

Není na tom nic špatného, ovšem lidé by si měli být vědomi toho, co kupují, což dost často nejsou. “Máslo je přeci máslo. Nevidím vůbec žádný rozdíl a kupuji vždy to nejlevnější,” řekl serveru AAzdravi.cz pan Kamil v jednom ze supermarketů v pražských Štěrboholech.

Pravda je to ale maximálně napůl. Máslo skutečně musí splňovat jasně daná pravidla. Zejména musí obsahovat více než 80 %, ale méně než 90 % tuku a maximálně 16 % vody. To pochopitelně splňují i másla, která české obchody vozí z Evropy.

Jiné už je to ale s čerstvostí. Samostatnou kategorií je totiž čerstvé máslo, které se musí prodat do dvaceti dní od vyrobení. Pak však existují také másla stolní. A ta se mohou prodávat až dva roky od vyrobení, pokud jsou v mezičase zamražena.

Foto: Shutterstock

Poznáte ho i na chuti

Právě to je případ i másel z hmotných rezerv. Tam musí být uskladněna v mrazících boxech. Ale i tak je nutné je čas od času vyměnit, protože ve státních rezervách musí být vždy k dispozici předepsaný počet potravin. Tato másla se ale nezlikvidují. S velkou slevou se prodají.

Jak se ukazuje, významným odběratelem těchto másel jsou právě české obchody. Jdou zde totiž dobře na odbyt, protože je možné je prodávat levněji v nejrůznějších akcích, které se těší velké oblibě.

Jiří Kopáček z Českomoravského mlékárenského svazu pro server Vitalia.cz doplnil, že takové máslo není závadné, ale můžete ho poznat i na chuti. Chybí mu čerstvost a navzdory zamrazení může být i lehce žluklé.

Jak tedy takové máslo spolehlivě poznat? Nejlepší je se podívat na datum výroby, které jednoznačně odhalí, zda jde o máslo čerstvé nebo máslo stolní. Dalším indikátorem je skutečnost, že dané máslo bylo vyrobeno v cizině. A třetím faktorem je cena. Pokud je máslo výrazně levnější než ostatní, obvykle to má dobrý důvod. Obzvlášť v dnešní době, kdy výrobci másla svou produkci do akcí neposílají, protože pro slevu není prostor.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
RUR
RUR
2 měsíců

Pan Kamil, o kterém se v článku píše, zřejmě nemá chuť. A pokud někdo kupuje máslo a nepodívá se na datum spotřeby, tak nemá ani rozum.

Michal
Michal
2 měsíců

Jedním slovem dobytek

Xavier
Xavier
2 měsíců
Reply to  Michal

Pan Anatolij z nachujevské oblasti to ví a proto si takové máslo strčil do čemodanu a cítí se teď jako dobytek!

Aster
Aster
1 měsíc
Reply to  Michal

Jo, jo, dobytek je k výrobě másla nepostradatelný…:D