Obliba rumu stoupá. Nejvyšší čas začít ho poznávat

Už nějakou dobu se v našich končinách při vyslovení slova rum naštěstí většině lidí nevybaví tuzemák, ale naopak vytříbený alkoholický nápoj. Není divu, obliba pravého rumu je na neustálém vzestupu, který podle všeho jen tak neskončí.

Na rumu, stejně jako třeba na whisky, je skvělé to, že ho můžete poznávat postupně a stále budete mít co objevovat. Většina světové produkce pochází z rumového ráje, kterým je Karibik a oblast střední Ameriky. Na výrobu rumu ale narazíte také ve Spojených státech amerických, Indii, Jižní Africe a také v Evropě.

Jaké existují druhy rumů?

Kromě toho, že rumy můžeme dělit podle země původu, kdy v jedné zemi lihovina rumem ještě může být a v další nikoliv, existuje také standardizované dělení dle několika základních charakteristik.

Mezi velmi oblíbené a nejčastěji v koktejlech používané patří tmavé rumy. Mají hnědou, červenou a někdy až černou barvu. Vyrábí se z karamelizované melasy a vyznačují se dlouhým zráním ve vypálených sudech. Zaujmou výraznou chutí, kterou často podporuje jedinečná směs koření.

Naopak světlé rumy, kterým se někdy říká také stříbrné nebo bílé, nemají tak výraznou chuť a umožňují vychutnat si sladkost cukrové třtiny. Zrají krátce v dřevěných sudech a v některých případech jsou následně filtrovány, aby se docílilo průzračné barvy.

Určitým průnikem tmavých a světlých rumů jsou zlaté rumy. Mají jantarově zlatou barvu, kterou získávají dozráváním v dřevěných sudech. Chuťově nejsou tak výrazné jako tmavé rumy, ale jsou výraznější než rumy světlé.

Kromě těchto základních druhů je možné sáhnout po rumech ochucovaných či silně kořeněných. Své zákazníky mají také velmi silné rumy, jejichž obsah alkoholu dosahuje až 80 %.

Do České republiky se momentálně dovážejí rumy těch nejlepších světových značek. Klasikou je vynikající Diplomático, pozice postupně dobývá Don Papa a doporučení zaslouží také další značky jako El Dorado, Pampero nebo Ron de Jeremy.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments