Parabeny v kosmetice jsou stále častějším nešvarem. V těle mohou nastartovat rakovinové bujení

Parabeny jsou konzervanty a slouží k prodloužení trvanlivosti produktu a proti vzniku plísní. Kromě kosmetiky se s nimi setkáváme v lécích a některých potravinách. Evropská legislativa z nich povoluje pouze čtyři. Jak to s parabeny doopravdy je?

Parabeny v produktu poznáte podle přípony -paraben a informaci o jejich obsahu hledejte na etiketě ve složení produktu. Čím výše je paraben uveden, tím více ho výrobek obsahuje. Podívejme se, proč si na něj dát pozor.

Proč volit kosmetiku bez parabenů

Neexistuje bohužel žádný paraben, který by se přirozeně vyskytoval v našem těle. Jsou to tedy 100% chemické látky, které nejsou tělu vlastní a mohou způsobovat alergické reakce a složitě se v těle rozkládají. Jsou prokazatelným rizikem pro alergiky a lidi s citlivou pokožkou. Jsou zátěží pro naši pleť i vlasy a pro životní prostředí. Neustále probíhají nové studie, které zkoumají vliv parabenů na naše zdraví. Hovoří se o spojitosti parabenů s rakovinou prsu u žen, anebo klesající plodností u mužů. Parabeny se chovají v těle podobně jako ženský hormon estrogen.

Parabeny v kosmetice

Nejčastěji se v kosmetice používá methylpraben a propylparaben. Najdete je v odličovacích prostředcích, krémech, šamponech i sprchových gelech. Parabeny působí antibakteriálně, takže v produktech zabraňují tvorbě bakterií a přípravky se tak rychle nezkazí. Pro lidi jsou parabeny silně karcinogenní, takže může být jejich používání i základem pro vznik rakoviny. V kosmetice je paraben obsažen sice jen v malé míře, asi jen 1 %, přesto je dobré se těmto škodlivým látkám vyhnout.

Přírodní konzervanty

Kromě chemických sloučenin existují i čistě přírodní konzervanty, jako je alkohol nebo kyselina salicylová. Kromě toho, že má kyselina salicylová konzervační účinky, výborně působí i proti akné. Trvanlivost jakékoli kosmetiky prodloužíte, pokud budete používat kosmetickou špachtličku a na krémy nebudete sahat přímo prsty. Kosmetiku je po otevření vhodné skladovat v lednici, tedy v chladu, suchu a temnu, kde se škodlivým mikroorganismům vůbec nedaří.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.