Propustné střevo neplní správně svou funkci a ohrožuje zdraví celého těla. Rozpoznejte příznaky včas

Střevní mikrobiom je soubor mikroorganismů, které osídlují střevo i celé tělo. Patří sem mikroorganismy, jako jsou bakterie, kvasinky, houby, viry a prvoci vyskytující se v těle. Kondice našeho mikrobiomu má zásadní vliv na naše zdraví.

V našem těle je podle mnoha studií 3x více buněk mikrobů než našich vlastních. Činnost střeva zahrnuje obousměrnou komunikaci mezi centrálním a střevním nervovým systémem. Propojuje tak emoční a kognitivní centra mozku s periferními střevními funkcemi. Proto je střevní mikrobiom tak důležitý. Žádoucí je zdravá střevní mikroflóra.

Čtěte také: Jak vyčistit zanesená střeva

Jaká je funkce střev

Střeva obsahují až 500 různých druhů bakterií. Některé mikroorganismy jsou škodlivé a jiné prospěšné či nezbytné. Střeva kromě trávení potravy ovlivňují imunitní systém a zamezují prosakování toxinů do krevního řečiště. Systematicky produkují imunitní buňky a protilátky, tzv. imunoglobuliny, hormony a neurotransmitery, jako je serotonin. Ve střevech se také absorbují vitamíny, minerály a důležité živiny.

Co je propustnost střev

Pokud jsou narušené střevní stěny, mohou přes jejich stěny proniknout bakterie, toxiny a částečně strávené jídlo do těla. Pak dochází k zánětům v zažívacím traktu i mimo něj, protože putují i do krevního řečiště a mění imunitní reakce. Snižuje absorpce živin, vitamínů a minerálů. Nemoc i zdraví začíná ve střevech

Příznaky propustnosti střev

  • změny hmotnosti – náhlé zhubnutí i nárůst hmotnosti
  • potravinové intolerance a potravinové alergie
  • kožní problémy a poruchy jako ekzémy, vyrážky apod.
  • syndrom chronické únavy
  • poruchy spánku a nespavost
  • úzkost a deprese
  • fibromyalgie – chronické bolesti, jako je bolest svalů, šíje, zad a nespavost
  • autoimunitní onemocnění

Prevence proti propustnosti střev

  • zdravá, pestrá, vyvážená a pravidelná strava
  • dostatek vlákniny
  • dostatek čerstvé zeleniny a ovoce
  • snížení konzumace léků proti bolesti a antibiotik
  • omezení stresu
  • snížení příjmu alkoholu
  • omezení kouření, nejlépe nekouřit
  • dostatečná hydratace
  • eliminace možnosti vzniku disbiózy a potíží s trávením
  • omezit pesticidy a sázet na bio potraviny a farmářské produkty
  • konzumovat přirozená probiotika a prebiotika

Střevu prospěšné potraviny

  • česnek
  • cibule
  • kurkuma
  • skořice
  • ořešák černý
  • chlorella
  • zelený ječmen
  • mořské řasy
  • luštěniny
  • fermentované potraviny
  • zelenina – zejména zelená, brokolice, chřest, pórek a artyčok
  • lněné semínko – namočené či mleté
  • mandle
  • banány, ananas, borůvky
  • kakao
  • zelený čaj
  • vývar obsahující kolagen s aminokyselinami glycin a prolin
  • kokosový olej

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments