Polyfenoly – co je obsahuje a proč jsou považovány za zázrak v rostlinné říši?

keříková rajčata

Co jsou polyfenoly? Kde se nachází a jaké je jejich základní rozdělení do skupin? Ve kterých potravinách jich je nejvíce? V čem spočívá síla účinku?

Polyfenoly představují skupinu chemických sloučenin obsaženou v rostlinách. Polyfenoly nacházející se v rostlinných materiálech se člení do skupin, které jsou označovány coby fenolové kyseliny, flavonoidy, lignany a stilbeny. Pro lidské zdraví mají největší přínos flavonoidy (katechin, procyadininy a epikatechin). Epikatechin účinně pomáhá proti stárnutí organismu a jeho antioxidační účinek je třikrát vyšší než například u zeleného čaje.

Předností je, že polyfenoly dokonale chrání organismus nejen před rakovinou či srdečními chorobami, ale jejich účinek nemizí ani následnou tepelnou úpravou. Polyfenoly působí protizánětlivě a přináší mnoho zdravotních benefitů pro lidský organismus.

Potraviny bohaté na polyfenoly

Hned v úvodu je však třeba zmínit, že ze strany odborníků je doporučeno co nejvíce potraviny kombinovat. A o které potraviny se konkrétně tedy jedná?

  • Zelenina – brokolice je zeleninou, která je nejbohatší na polyfenoly, dále cherry rajčata, červená cibule či špenát, jenž je rovněž vydatnou zásobárnou polyfenolů.
  • Ovoce – jablka, která díky obsaženým polyfenolům chrání organismus před rakovinou a nemocemi srdce, ostružiny, borůvky, pomeranče, švestky, maliny, broskve, brusinky, jahody.
  • Mezi další potraviny, které jsou prospěšné, neboť obsahují polyfenoly, patří celozrnné pečivo, které je bohaté na vlákninu a fenolové kyseliny, které jsou účinnou ochranou proti chronickým nemocem. Zelený čaj je znám svými blahodárnými účinky. A potěšující zajisté je, že i hořká čokoláda, samozřejmě se jedná o kvalitní s vysokým obsahem kakaa, která obsahuje epikatechin, jenž napomáhá k udržení mozku v kondici, má pozitivní vliv na paměť.

Polyfenoly a jejich účinky na lidské zdraví

Kromě toho, že pomáhají v boji proti rakovině svými antioxidačními účinky, podporují zdravou střevní mikroflóru, dokáží prodloužit životnost dobrých mikroorganismů žijících v trávicím traktu. Polyfenoly rovněž jsou vydatnou pomocí v rámci snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku, zlepšují funkci tepen, eliminují shlukování krevních destiček v krvi.

Pomáhají v boji proti Alzheimerově chorobě, infarktu, roztroušené skleróze či Huntingtonovy choroby. Mají pozitivní vliv za stavbu kostí, jsou účinným pomocníkem v boji proti osteoporóze a podporují dobrou náladu, neboť snižují pocit úzkosti.

Autor: Kateřina Lulková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments