Potraviny, které způsobí propad mozkových funkcí už během 4 týdnů. Vyvarujte se jejich konzumace

Stařecká demence, ale i nadměrné zapomínání je částečně způsobeno špatnou komunikací mozkových buněk mezi sebou. Potížím můžete předcházet nebo jim naopak jít naproti, konzumací špatných potravin a nezdravým životním stylem.

Omega-3 je základ bystré mysli

Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny prospívá nejen organizmu, ale především mysli. Zařadit potraviny s vysokým obsahem omega-3 by měli zejména děti a senioři. Omega-3 najdete v tučných mořských rybách jako například losos, tuňák nebo makrela i v některých semínkách a oříšcích.

Pozor na průmyslově zpracované potraviny

Potíže s pamětí mohou být vyvolané drobnými zánětlivými procesy v mozku, omega-3 mastné kyseliny působí na mozek jako ochranný štít. Největším rizikem pro vznik zánětlivých procesů v mozku jsou průmyslově zpracované potraviny.

Do této skupiny spadají veškerá hotová jídla, jídla konzervovaná, sladkosti, instantní pokrmy a dokonce uzeniny.

Zánětlivé procesy se v mozku kontrolní skupiny začaly objevovat už po 4 týdnech pravidelné konzumace průmyslově zpracovaných potravin s omezením konzumace potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny.

Foto: Shutterstock

Riziko u osob 50+

U skupiny starších osob mohou zánětlivé procesy rychle přecházet v neurodegenerativní onemocnění a být počátkem Alzheimerovy choroby. Klíč k bystré mysli je podle řady studií jednoduchý. Minimalizovat konzumaci průmyslově zpracovaných potravin a zvýšit konzumaci potravin bohatých na omega-3.

Dlouhá trvanlivost potravin je varováním

Největší problém činí lidskému mozku potraviny obohacené o konzervanty. Vyhněte se konzumaci veškerých potravin s dlouhou trvanlivostí. Pozor na bramborové lupínky, nejrůznější krekry, sušenky nebo balené sladké pečivo. Veškeré uvedené potraviny jsou bohaté na rafinované uhlohydráty.

Studie na pokusných zvířatech

Studie pozorovala vliv na chování potkanů. Jednu skupinu potkanů krmila průmyslově zpracovanými potravinami, druhou skupinu krmila stejně, ale do stravy přidávali doplněk bohatý na omega-3. Z výsledků vyplývá, že se mozkové funkce výrazně zhoršily u skupiny potkanů bez konzumace omega-3. Mozek druhé skupiny potkanů zůstal díky omega-3 ochráněn.

Výsledky nemohou automaticky znamenat, že při konzumaci omega-3 si můžeme dopřávat průmyslově zpracované potraviny v jakémkoliv množství. Měly by být varováním před jakoukoliv jejich konzumací.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express.co.uk

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Petr
Petr
2 let

Nejlepší že se to zkoušelo na zvířatech

josefina
josefina
2 let

Tak proč se vyrábí,když jsou škodlivé?????????

verča
verča
2 let
Reply to  josefina

aby se mohla vybirat daň z nezdravých potravin

Petr
Petr
2 let
Reply to  josefina

Protože se to.prodává

Květa
Květa
2 let
Reply to  josefina

Proto,že je kupujeme 😏

Blanka
Blanka
2 let
Reply to  josefina

Protože prachy!