Představy lidí o správné snídani jsou obvykle mylné. Co nikdy nejíst na lačný žaludek?

Snídaně je velmi důležitým jídlem dne. Na dopoledne nám totiž dává dostatek energie, tělo se dokáže lépe soustředit, ať už v práci nebo ve škole, a podávat mnohem lepší výkony. Existují ovšem také potraviny, které byste ze svého ranního jídelníčku měli vyřadit, jelikož nadělají více škody než užitku.

Sladké i slané pečivo

Regály obchodních domů a pekařství doslova přetékají výběrem sladkého a slaného pečiva. Koblihy, donuty, pizza rohlíky, loupáky a mnoho dalších si lidé často a rádi dopřejí ke snídani. Takové potraviny jsou ovšem plné cukrů a tuků. Tělo z nich sice získá spoustu energie, ale jen na velmi krátký čas, a poté se opět cítí unavené. Navíc mnoho těchto průmyslově zpracovaných potravin působí kyselinotvorně, tudíž v těle vytvářejí nezdravé prostředí. Pokud si přeci jen chcete ke snídani dopřát pečivo, volte tmavý chléb, kde je spousta semínek, minimum lepku a cukru.

Foto: Shutterstock

Průmyslově zpracované kaše

Instantní snídaně je sice na přípravu velmi jednoduchá, ale vaše zdraví vám nepoděkuje. Například připravené ovesné kaše obsahují velmi vysoké dávky cukru. Váš žaludek tak po ránu prožije opravdový šok, a to nejen v případě pacientů, kteří trpí cukrovkou. Nenechte se zmást ani nápisy, které mylně vytvářejí dojem, že je produkt dietní. Sladkou chuť je třeba nahradit jinými složkami, a proto se v těchto výrobcích často nachází i mnoho nezdravých chemických látek a barviv.

Džusy

Šťáva vymačkaná z čerstvých pomerančů může perfektně doplnit snídani, kdy si dopřejete třeba vajíčka a zeleninu. Ovšem průmyslově zpracované džusy jsou o něčem jiném. Jejich chuť je opět vylepšena přidanými cukry a nenabízí tělu téměř žádné prospěšné látky. Mnohem lépe proto uděláte, pokud si po ránu uděláte vlastní smoothie z různého ovoce a přidáte i trochu zeleniny. Pokud například do smoothie přidáte trochu špenátu, můžete získat spoustu prospěšných látek.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Hotovcová

Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.