Proč se vyplatí zjišťovat glykemický index potravin? Nebudete mít zbytečně hlad

V jednom z krásných českých filmů uslyšíme Zdenu Hadrbolcovou říkat, že když nemá knedlík, má ve dvě hodiny hlad. Ano, některé potraviny opravdu způsobí, že po jejich požití cítíme pocit hladu a touhu po sladkostech dříve. Jak tyto potraviny poznat?

Co znamená hodnota glykemického indexu

Glykemický index je číslo, které udává, jak rychle se potravina vstřebává do krevního oběhu. Údaj vychází z porovnání vstřebání čisté glukózy, která má hodnotu 100. Pokud budete konzumovat potravinu s glykemickým indexem 50, znamená to, že glukóza v potravině obsažená se bude do krevního oběhu dostávat dvakrát tak dlouho, než kdybyste požili čistou glukózu. Mnoho potravin má glykemický index dokonce vyšší než čistá glukóza. Glykemický index ovlivňuje nejen složení potravin, ale také způsob přípravy nebo délka vaření. Náš organizmus dokáže lépe využít glukózu z potravin s nižším glykemickým indexem.

Jak nás ohrožují potraviny s vysokým GI

Organizmus, který přijímá mnoho potravin s vysokým GI čelí velkým výkyvům. Pokud zkonzumujeme velké množství takových potravin, tělo zareaguje tak, že se snaží potraviny co nejrychleji zpracovat. Jakmile sníte potravinu s vysokým glykemickým indexem, stoupá v krvi hladina cukru. Tento stav se může projevit až hyperglykémií. Aby došlo ke snížení obsahu cukru v krvi, potřebujeme inzulin. Rychlá produkce inzulinu způsobuje naopak hypoglykemii. A právě hypoglykemie nás nutí k opětovné konzumaci a projevuje se nejen chutí na sladkosti, ale zejména pocity podráždění, nervozity a roztěkanosti.

Jak nám glykemický index pomůže

Sledování hodnoty glykemického indexu vám pomůže při výběru potravin. U redukčních diet se doporučuje zvýšení konzumace potravin, které mají glykemický index alespoň okolo hodnoty 50. Glykemický index samozřejmě není jediným údajem. Je třeba také sledovat obsah tuků.

Stačí jiná úprava potravin

Úprava potravin má vliv na hodnotu glykemického indexu. Proto není třeba hned vyřadit ty, které mají vysoký GI. Vhodnou úpravou nebo přidáním některých surovin, můžete hodnotu GI upravit. Například běžně vařené brambory mají glykemický index 87. Pokud ty stejné brambory uvaříte se slupkou, snížíte jejich glykemický index na 50. Ani pečivo nemusí být problémem. Záměnou bílého rohlíku k snídani za krajíc chleba, dojde ke snížení GI ze 70 na 44.

Sledování hodnoty GI vám pomůže od pocitů hladu i chutí na sladkosti.

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.