Řízky Češi stále nepřipravují správně. Smaží je na špatném tuku a v nesprávné strouhance

Když pomineme vegany a vegetariány, tak se v naší zemi snad nenajde člověk, který by neměl rád řízky. Jde o tradiční jídlo, jehož příprava navíc není nijak zvlášť složitá, takže si na něm občas pochutnají snad v každé domácnosti. Jak si udělat ty nejlepší řízky a jak si práci třeba usnadnit?

Kvalitní maso je základem

Je vlastně jedno, jestli děláte řízky kuřecí, vepřové, králičí nebo třeba z divočiny. Základem je, aby šlo o kvalitní maso. Proto je dobré nakupovat maso u prověřeného řezníka anebo třeba přímo u farmáře.

Při naklepávání řízků bychom si měli dávat pozor, abychom příliš nenarušili strukturu masa – často je stačí naklepat jen rukou. Při rozklepávání masa přes plátky přetáhněte potravinářskou fólii.

Nařeďte vajíčko a zvolte jemnou strouhanku

Klasicky se řízek obaluje v hladké mouce, vajíčku a strouhance. Vajíčko je dobré naředit – ideálně mlékem (v případě, že vaříte pro člověka, který má potíže s laktózou, zvolte vodu) a strouhanku zase vzít takovou, která je opravdu jemně namletá.

Recept můžete vylepšit třeba tím, že do vajíčka přidáte trochu muškátového oříšku nebo vyberete nějakou ochucenou strouhanku.

Občas se můžete setkat také s tím, že se řízky obalují do jiného druhu mouky nebo třeba do kukuřičných lupínků.

Foto: Shutterstock

V troubě nebo na pánvi?

Řízky je dobré určitě předpéct na pánvi. Smažte je na oleji, některé druhy (třeba vepřové či králičí řízky) budou skvělé, když je připravíte na rozpáleném sádle. Kuřecí řízky klidně můžete podávat rovnou z pánve, ostatní druhy řízků je potom vhodné dopéct v pekáči v troubě, kde ještě změknou a zvláční.

S čím podávat řízek?

Menší řízečky nebo radši pořádný řízek přes celý talíř? Třeba na oslavu se lépe hodí malé řízky, na nedělní oběd zase naopak pořádný řízek. Po dopečení je dobré zbavit ho přebytečného tuku, dále můžete vyzkoušet ho zakápnout trochou citronové šťávy. Co se kyselosti týče – skvěle se k němu hodí i nakládané okurky nebo cibulky. Přílohy lze zvolit k řízku vlastně jakékoli – bramborový salát, hranolky, pečivo, bramborovou kaši, batátové pyré… V zahraniční se dokonce setkáme i s řízkem podávaným s rýží nebo třeba s knedlíkem a se zelím: vyzkoušíte to?

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments