Studentský řízek z dob socialismu se vrací v době, kdy lidé musí šetřit. Zkuste tuto dobrotu, která stojí pár korun

Zkuste zapátrat ve své paměti. Je velmi pravděpodobné, že tuto dobrotu jste někdy jedli, někteří možná více než by bylo zdrávo. Možná je na čase si na ni zavzpomínat i na talíři. A pokud ji náhodou neznáte, vůbec to nevadí, klidně si ji připravte také.

Pojmenováním toto jídlo sice evokuje řízek, avšak přídavné jméno studentský deklaruje, že v tom bude nějaká ta vychytávka. A také, že je. Aby studenti, ale nejen oni ušetřili, místo masa se v tomto receptu používá gothajský salám, tedy uzenina.

Udělejte si studentský řízek

Ingredience

  • gothajský salám (plátky po 1,5 cm)
  • 50 mililitrů mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • olej
  • pepř
  • sůl

Postup přípravy

Ze všeho nejdříve je třeba udělat těstíčko, a to připravíte tak, že do nádoby nalijete mléko a vejce. Následně pak přidáte sůl s pepřem. Nezapomeňte přisypat lžíci mouky a začněte míchat tak, aby se ingredience pořádně spojily. Pakliže vám vychází stále řídké těstíčko, zkuste přisypat mouku a vytvořte konzistenci, kterou potřebujete.

Vezměte salám, lehce ho obalte v mouce a vložte do připraveného těstíčka. Rozpalte si pánev a přidejte do ní olej, který zahřejte. Obalený salám v těstíčku dejte na pánev a smažte postupně z jedné a druhé strany na mírném plamenu. Potřebujeme, aby se salám dobře prohřál a těstíčko nezůstalo syrové. Mělo by být naopak křupavé a zlatavé.

Foto: Shutterstock

Příloha a experimenty

A co si k takovému řízku dát jako přílohu? Skvěle chutnají třeba ty, které si dáváte k normálnímu řízku z masa, tedy zejména bramborová kaše. Jako správný šetřící student ale můžete sáhnout i po kousku pečiva. Studentský řízek si můžete dopřát i ve stylu hamburgeru, kdy ho vložíte do housky.

Pravdou je, že se nemusíte striktně držet receptu, ale klidně si i trochu zaexperimentovat. Namísto pánve můžete studentské řízky připravit třeba v troubě, ze které vám vyjdou zdravější, protože nebudete potřebovat takové kvantum oleje. Gothaj lze obalit také v jiném typu těstíčka, kdy použijete 100 gramů ementálu, 100 mililitrů piva, 2 vajíčka, hladkou mouku a uzenou papriku. Pochopitelně vše náležitě promíchejte a máte na světě alternativu.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
10 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Stanislava
Stanislava
1 rok

…tak on už ani ten Gothaj není za pár kaček…

Pavel
Pavel
1 rok

Lidi, nesmažte uzeniny. Z dusitanu vznikají nitrosaminy, kterým vděčíme za světové prvenství v rakovině “zadnice”.

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Pavel

To máte pravdu – kus masa je lepší, jenže to některým lidem nevysvětlíte.

Vlastimil
Vlastimil
1 rok

Jenže gothaj je dneska dražší než čerstvé maso 🙂

Ladislav
Ladislav
1 rok

Jenže tehdy byl i gothaj z masa,ne jak dnes.

Petr
Petr
1 rok

Obaloval se junior pokud si dobře vzpomínám, junior s octem a cibulí.

Milan
Milan
1 rok

Dnes rízok z gothaju pri cene5,8€ za kg sa už nedá nazvať lacné jedlo.

Luboš
Luboš
1 rok

S názvem studentský řízek jsem se sice setkal až dnes, ale toto “jídlo” bylo občas i ve školní jídelně. Obdobou byl stejně upravený “luncheonmeat”, obvykle na cestách, pokud to ještě byl luncheonmeat, tedy že držel tvar a při smažení se neproměnil v cosi tekutého a výsledek pak byl smažený prázdný obal….. Ale spíše než v těstíčku to bylo v normálním trojobalu. Čemu se říkalo socialistický řízek, to byl smažený plátek kedlubnu, což se dalo celkem sníst, anebo smažený celer, což byl naprostý hnus (plátek uvařený s trochou octa, pak obalený, smažený – něco příšerného, přitom pokud se zabalí syrový celerový… Číst vice »

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Luboš

Souhlasím s vámi – výše popsaný “experiment” jsme nikdy na kolejích nedělali. Pokud byl gothai, tak se sežral s cibulí a pivem – nikdo by se nezdržoval trojobalem a smažením 😀

Iris
Iris
1 rok

Asi jste jiná věková kategorie nebo jste studovala něco, kde byla spousta času se takovým ptákovinám věnovat – tohle jsme nikdy na kolejích nedělali a že jsme toho zkoušeli hodně – standard menza, večer konzerva, špagety v ešusu a šlus (bavím se o kolejích studentů Přf, Lf ne nějaká vyšší dívčí…)