Lékaři varují před škodlivostí brambor. 3 důvody, proč tuto přílohu raději nadobro vynechat

Brambory jsou v našich končinách zřejmě nejoblíbenější přílohou. Dosud se nad jejími účinky na zdraví nikdo příliš nepozastavoval, ale nejnovější výzkum Harvard Health jejich milovníky příliš nepotěší. Jak se ukazuje, častá konzumace brambor totiž zvyšuje riziko hned tří závažných onemocnění. Přestože se tomu obtížně věří, protože brambory přeci jen patří mezi zeleninu, která by měla být zdravá, problém spočívá především v tom, že obsahují mnoho sacharidů.

Srdeční choroby

Vědci z Harvardu provedli průzkum na téměř 200 tisících dobrovolníků a ukázalo se, že u lidí, kteří konzumovali čtyři a více porcí brambor týdně, bylo o 11 % vyšší riziko vysokého krevního tlaku. Hranolky pak riziko zvedly dokonce o 17 %.

Vysoký krevní tlak je přitom předstupněm řady srdečních chorob. Proto je vhodné brambory čas od času vyměnit za jinou přílohu, ideálně potom zeleninu.

Foto: Shutterstock

Nadváha a obezita

U brambor hraje roli vysoký glykemický index. Ten může mít za následek, že brzy po jejich konzumaci opět pocítíte hlad, jakkoliv jste již přijali dostatek kalorií. To pak může vést k přejídání.

Studie publikovaná v časopise The New England Journal of Medicine sledovala stravovací návyky 120 tisíc lidí po dobu 20 let. Ukázalo se, že lidé, kteří jedli brambory či bramborovou kaši, přibírali 0,5 až 1,5 kilogramu každé čtyři roky. To bylo výrazně více než ti, kdo tolik brambor nekonzumovali.

Cukrovka

Brambory jsou plné sacharidů, které tělo velmi rychle stráví, což způsobuje prudký nárůst a pokles hladiny cukru v krvi. Čím rychleji se potravina přemění na glukózu, tím výraznější má vliv na hladinu cukru v krvi. Tyto výkyvy mohou přispět k rozvoji cukrovky druhého typu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Harvard Health, The New England Journal of Medicine

Autor: Anna Štěpánková

Maminka se zájmem o zdravý životní styl. Miluje dlouhé procházky přírodou zakončené posezením v dobré restauraci.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
19 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Carp
Carp
9 měsíců

Všimněte si detailu: konzumace brambor 4x týdně zvedla riziko vysokého krevního tlaku o 11 %, konzumace hranolků o 17 %. Není tedy riziko spíše v použitém tuku? Nebo jeho množství? Studie byla prováděna v USA. Nemusí nám být tedy úplně jasné, jak byly brambory konzumovány. Jako příloha k čemu? A používá se třeba rýže jako příloha ke stejným jídlům? Je obliba brambor u všech etnik ve studii stejná? Nic proti americkému jídelníčku, ale lze oprávněně předpokládat, že v Evropě a s evropskými stravovacími zvyklostmi by byl výsledek odlišný. Nakonec z toho vyjde prosté “strava má být pestrá” a “všeho moc… Číst vice »

Daniela
Daniela
10 měsíců

Trochu to odlehčím ,měla jsem strýčka, který tvrdil,že ho po bramborách zebou nohy ,tak jedl ke všemu houskový knedlík i k řízku ,ochutnala jsem to je to dobré.

Jiřina vallova
Jiřina vallova
10 měsíců

A vedle na stránce nám nabízejí pokrm z brambor,velice chutný a rychlý.j

Juro
Juro
10 měsíců
  • Naši predkovia jedli výhradne krumple.Lekár nebol. Zemiaky rastú v zemi, zelenina je viac vystavená chemtrajlsu a iným škodlivinám. Ryžu s GMO radšej ani nespomínam.
Paja
Paja
10 měsíců

Je to pravda, proto královna Alžběta a její rodina je nejedi. Jednou týdně asi neuškodí, ale určitě, když je někdo jí čtyřikrát do tydne, to zdravé není.