Většina lidí dělá bramboráky hrozně špatně. Šéfkuchař Roman Vaněk ukázal fígl, jak je udělat pořádně

Tradiční české jídlo v podobě bramboráků se i dnes těší značné oblibě. Není divu, nic moc lepšího vymyslet nejde, a tak se předávají recepty z generace na generaci. Bohužel, tu a tam se v nich něco ztratí nebo pozmění, případně se začnou dělat trochu jinak. Ne vše lze ostatně vyčíst z receptů. Výsledek potom nemusí být nejlepší.

Jaké jsou možnosti s bramboráky

Bramborák pochopitelně není jídlo, které bychom si kvůli jeho výživovým vlastnostem měli dopřávat nějak často. Pakliže však použijeme kvalitní suroviny, není důvod, abychom si ho nemohli tu a tam dopřát.

Naprosto zásadní je přitom použít značné množství česneku a majoránky, jinak totiž bramboráky nebudou mít tu správnou a potřebnou chuť i vůni. Nutné je rovněž zvolit správné brambory. Řada lidí sáhne po těch špatných. Je ale potřeba vzít varný typ C. Ty totiž obsahují velké množství škrobu, což v případě bramboráků potřebujeme.

Bramboráky jsou univerzálním pokrmem, který si můžete dát jako přílohu k nějakému jídlu, jako je třeba guláš, ale můžete si je vychutnat i samostatně, kdy je naopak doplníte kysaným zelím. V takovém případě na nich není nutričně nic moc špatného, obzvlášť připravíte-li si je na sádle a nebudete k nim konzumovat nezdravé uzené maso.

Existují i zdravější verze bramboráků, kdy není těsto výhradně z brambor, ale naředíme ho třeba cuketou. Případně lze připravit bramboráky pouze z cukety. V takovém těstě by ale neměly chybět ovesné vločky. Pochopitelně ale nelze počítat s dobře známou chutí, už jde o výrazně pozměněné jídlo.

Pokud ale máte rádi bramboráky pořádně hutné a se vším, co k tomu patří, nezapomeňte si do nich nakrájet kostičky uzeného masa, případně rovnou párek.

Foto: Shutterstock

Jak dělá bramboráky šéf Vaněk

Pakliže stále tápete a nedokážete přípravu bramboráků pořádně uchopit, vezměte zavděk receptem přímo od mistra kuchyně, šéfkuchaře Romana Vaňka.

Co budete potřebovat

  • 5 stroužků česneku
  • 500 gramů brambor
  • 100 gramů hladké mouky
  • 100 mililitrů mléka
  • sádlo
  • 2 lžíce majoránky
  • trochu soli a pepře

Postup přípravy

Jako první vezměte brambory a oloupejte je. Následně je nastrouhejte a pořádně z nich vymačkejte vodu. Potom je třeba přidat vajíčko, hladkou mouku, česnek, sůl a pepř. Nakonec přilijte mléko. To vše je nutné řádně promíchat a vytvořit tak těsto. Postupně si připravte pánev ke smažení, kde rozpustíte sádlo. Jakmile se rozehřeje, přidáte těsto, které patřičně rozetřete. Nutné je osmažit z obou stran, dozlatova.

Jakmile bramboráky z pánve sundáte, nezapomeňte je umístit na savé kuchyňské utěrky, které vám pochytají přebytečný tuk. Lidé na to často zapomínají. Příliš mnoho tuku v bramborácích přitom způsobí jen to, že vám po jejich konzumaci nebude dobře. Navíc pak ani kdovíjak nechutnají.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
13 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš
Tomáš
11 dní

V jaké restauraci je pan Vaněk šéfkuchařem prosím? 🤔

Ivona
Ivona
12 dní

Tak to fakt ne.
Nepoužívám ani mléko a ani mouku. Radši mám brambory typu B a strouhám je na hrubším struhadlo. Mám ráda křupavý bramborák a z brambor typu C tak křupavý není. 😡

Daniela
Daniela
13 dní

Zrovna dnes si bramborák budu dělat a už se těším, dlouho jsem ho neměla.

Iris
Iris
14 dní

Mléko do bramboráku fakt dávat nebudu, ale česneku ještě přidám.

Miroslav Riessner
Miroslav Riessner
14 dní
Reply to  Iris

Horký mléko se do bramboráku dává proto, aby brambory hned nečernaly… trochu! Ne litr 🙂

Iris
Iris
14 dní

Ta trocha brambor mi zčernat nestihne – ledaže bych někdy dělala kotel těsta – ale to mi nehrozí (aspoň myslím) 🙂

vyky
vyky
14 dní
Reply to  Iris

Je lepš nastrouhat brambory a misto mléka dát multivitaminovej džus přes noc do nastrouhanejch brambor. Delikatesa.

Iris
Iris
14 dní
Reply to  vyky

Jéžiši 😀

Miroslav Riessner
Miroslav Riessner
13 dní
Reply to  vyky

To jako fáákt? Do brambor s kmínem, česnekem a majoránkou sladkej džus… :-O
Njn – tak proti gustu žádnej dišputát 🙂

Iris
Iris
13 dní

Hi hi, si z nás dělá srandu – ale je to přesně v duchu tady těch výtečných rad, kterých jsou ty články plné 😀

Miroslav Riessner
Miroslav Riessner
14 dní

Nějak jsem nepochopil, co je v tomhle receptu ten “fígl” ?
A nutno dodat, že brambory jsou v balení často pomíchané, jednak velikostně, a i druhově; to se pozná tak, že když je vaříte, tak část brambor je uvařená a část nedovařená – anebo naopak.
A česnek? Noó – pět stroužků česneku ani na půl kila brambor není zase tak ohromné množství.
Suma sumárum – chuť bramboráku se odvíjí od odrůdy, ale hlavně (!), kvality brambor… A to, co je dnes k mání za brambory není právě lambáda… 🙁

Ivona
Ivona
12 dní

Jj, kvalita je nejdůležitější. Chce to mít svého farmáře.😉

Iris
Iris
11 dní
Reply to  Ivona

Nebo svoje brambory 🙂