Zapomeňte na řízky v trojobalu. Řízky v těstíčku vás dostanou

Vídeňský řízek ve skutečnosti pochází z italských Benátek. Právě tam na něj narazil rakousko-uherský maršál Radecký. Řízek byl obalen v rozšlehaném vejci, strouhance a parmezánu. Recept doputoval až do kuchyně Františka Josefa I., jenže kuchaři nenašli parmezán, tak ho vynechali. Řízek stejně zabodoval a od té doby se těší stále větší oblibě. Možná ho milujete taky. Pokud byste však rádi zkusili místo trojobalu něco extravagantnějšího, čtěte dál.

Řízky v křupavém těstíčku

Ingredience:

  • kuřecí prsní řízky
  • 5 lžic hladké mouky
  • 3 lžíce solamylu
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • voda
  • sůl
  • česnek

Řízky naklepeme a rozdělíme na menší kusy. Osolíme a potřeme utřeným česnekem, necháme chvíli odležet. Mezitím si připravíme těstíčko. Smícháme mouku, solamyl a prášek do pečiva. Přilijeme trochu vody smíchané s octem. Rozšleháme vidličkou a doplňujeme vodu tak, aby těstíčko mělo podobnou konzistenci jako na lívance. Řízky v těstíčku namáčíme a smažíme na rozpáleném oleji.

Foto: Shutterstock

Řízky v sýrovém těstíčku

Ingredience:

  • řízky (druh masa zvolte podle sebe)
  • sůl
  • pepř
  • 150 g nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra
  • 2 vejce
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce solamylu
  • 3 stroužky česneku
  • ½ cibule
  • mletá sladká paprika

Maso naklepeme, osolíme, opepříme. V misce smícháme nastrouhaný sýr, vejce, solamyl, hořčici, majonézu, nadrobno nakrájenou cibuli, rozdrcený česnek. Osolíme a okořeníme červenou paprikou. Do této směsi řízky naložíme, zasypeme a necháme hodinu odpočívat. Poté řízky pozvolna smažíme na oleji, než obrátíme na druhou stranu, potřeme ještě trochou směsi. Po usmažení vysušíme přebytečný olej z masa papírovými utěrkami.

A pokud se vám přece jen sbíhají sliny na pravý vídeňský řízek, nezapomeňte k rozšlehaným vejcím přidat trochu smetany.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Karel
Karel
1 rok

Copak ta voda v těstíčku udělá, když tenhle hnus plácnete do rozpáleného oleje?

Iris
Iris
1 rok

Klasické řízky máme tak 2 – 3x za rok. Patlat se ještě s nějakým těstíčkem fakt nehodlám – na to nemám čas ani chuť.