Zeleným banánům se nevyhýbejte. Jejich přínos pro zdraví je nesporný

Zelené banány se dají jíst jen po jejich zpracování vařením nebo smažením. Zdravější je zelené banány vařit a využít je k výrobě různých omáček a dipů.

Banány se obvykle sklízejí ještě zelené a dozrají na cestě k nám. Zelené banány jsou pevnější, méně sladké a hořké. Mají vyšší obsah škrobu, který tvoří 70 až 80 % jejich sušiny. Během dozrávání se přemění na jednoduché cukry, sacharózu, glukózu a fruktózu. Zralé banány už obsahují jen 1 % škrobu. Obě formy zralosti obsahují stejné množství živin. Zejména vlákninu, draslík, hořčík, měď, mangan, vitamin B6 a C. Banán má asi 100 kalorií, z toho přes 90 % sacharidů, nízký obsah tuku a bílkovin.

Zelené banány mají vysoký obsah vlákniny – pektinu

Vláknina je důležitá pro správné fungování zažívacího traktu, pohyb střev a snížení možnosti vzniku cukrovky. Šálek vařených zelených banánů obsahuje 3,6 g vlákniny. Pektin je typ vlákniny, která pomáhá ovoci udržet si strukturu. Podpoříte hubnutí a snížíte možnost vzniku rakoviny tlustého střeva.

Vsaďte na rezistentní  škrob

Odolný škrob není absorbován do tenkého střeva, ale přenáší se do tlustého střeva. Výzkum Janine Higginsové z University of Colorado Health Sciences Centre dokládá, že příjem rezistentního škrobupodporuje pozitivní změny v metabolismu. Vařené zelené banány obsahují málo cukru a hodí se i do jídelníčků lidí s diabetem. Mezi jejich další přínosy patří:

  • snížení množství uloženého tuku v těle,
  • snížení koncentrace škodlivého LDL cholesterolu a triglyceridů,
  • lepší citlivost na inzulín a snížení glykemických a insulinemických odpovědí.

Doplňte vitamíny a minerály

Zelené banány jsou bohatým zdrojem mnoha různých vitaminů, jako je vitamin B6 a C nebo minerálů, jako je draslík, hořčík, měď a mangan pro udržení zdravého těla.

Využijte vysoký obsah draslíku

V šálku vařených zelených banánů je 531 mg draslíku, potřebného pro pohyb svalů, funkci nervů a čištění krve ledvinami. Živiny ze zelených banánů lépe vstřebáte při pravidelné konzumaci.

Nakrmte probiotické bakterie a zatočte s průjmem

Zelené banány upravují PH ve střevech a jsou dokonalou potravou pro přátelské bakterie ve střevě, které nám udržují zažívací trakt v dobré kondici. Odstraňují i průjem, který způsobují baktericidní, virové nebo parazitní infekce. Zelené banány jsou prevencí před průjmem a umí jej i odstranit.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Jana K.
Jana K.
2 let

Popis a obsah plodů odpovídá dost přesně plantainům, fotky ne. Navíc zmínka, že se dají konzumovat jen zpracované, na ně nesedí (o vyzrálých plodech i jejich změně se v článku píše, takže v případě plantainů by toto asi uvedeno bylo). Nikde žádná zmínka, jaké zelené banány jsou myšleny, jejich přesnější určení… Některé z jiné skupiny banánů na vaření? Které? Liší se… První foto by snad mohlo odpovídat, pro určení nestačí. Druhé foto neodpovídá ani plantainům, ani jiným hlavním skupinám banánů na vaření, vypadají spíš na nevyzrálé „klasické dezertní“, které mezi banány na vaření nepatří a takto se běžně neupravují. Nutriční hodnoty se taky… Číst vice »