Kvasnice jako balzám pro zdraví. Jsou přirozeným zdrojem mnoha potřebných látek

Kvasnice obsahují živé kvasinky, které řadíme mezi jednobuněčné houby. Obsahují hlavně vitaminy B a D, železo, chrom, minerální soli a esenciální kyseliny. Mají skvělé zdravotní účinky. Podívejte se, na co se dá droždí použít.

Droždí neboli kvasnice obsahují málo tuků, takže po nich přibírat nebudete. Dejte si polovinu kostky denně a pocítíte velké množství pozitivních účinků.

Droždí pomáhá při únavě i chronickém únavovém syndromu

Pokud trpíte velkou únavou, konzumujte kvasnice pravidelně. Obsahuje vitaminy skupiny B, které podporují uvolňování energie z tuků a sacharidů ve stravě.

Kvasnice na trávicí potíže

Pokud máte potíže s nadýmáním nebo trpíte zácpou, sáhněte po kvasnicích. Obsahují hodně vlákniny, která rozhýbe vaše střeva. Vašemu žaludku se dost uleví.

Droždí nás dokáže uklidit

Pokud trpíte stresem a pocity napětí, kvasnice jsou bohaté na vitaminy B1, B2 a B3, které mají pozitivní vliv na nervovou soustavu.

Kvasnice pomáhají při kocovině

Pokud právě čelíte kocovině, snězte polovinu kostky kvasnic. V průběhu dne si dejte i tu druhou. Naše tělo se díky živým kulturám vzpamatuje mnohem rychleji.

Droždí na podrážděnou pokožku a akné

Kvasnice pomáhají hojit podrážděnou pleť, opary i akné. Pokožku zklidní a hojí se rychleji. Stačí smíchat kostku kvasnic s trochou teplého mléka a nanést na pleť.

Kvasnice jsou kvalitním zdrojem chromu

Kromě vitamínů skupiny B, D a železa obsahují kvasnice i další stopové prvky, celou řadu různých minerálů a esenciální kyseliny. Jsou také kvalitním zdrojem chromu, který se značně podílí na metabolismu tuků a cukrů v těle. Pomáhají nám udržet správnou hladinu krevního cukru, bojovat proti únavě i depresi. Chrom podporuje i funkci jater a ledvin při detoxikaci organismu. Má protizánětlivé a hojivé účinky.

Rozdíl mezi kvasem a kváskem

Dnes je velmi populární připravovat chleba z kvasu. Ten má ale zcela jiný původ než kvásek z droždí, který si zaděláváme na pečení buchet. Kvas připravíme z vody a žitné mouky, obsahuje více mikroorganismů a dává chlebu vláčnost a delší čerstvost. Příprava je technologicky náročnější a jeho založení trvá několik dní.

Lahůdkové droždí

Speciální a velmi chutné vločky se vyrábí pomocí kvasinek na substrátu bohatém na cukry. Kvasinky se nechají namnožit a suší se mírně nad teplotu 45 °C. Používá se na omáčky, polévka i studené pokrmy. Oproti klasickému droždí má lahodnější chuť.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments