Správné dýchání je pro zdraví zásadní. Časté chyby mohou zadělat na dlouhodobé problémy

O významu správného dýchání se už provádělo mnoho studií. Podívejte se, co všechno nesprávné dýchání může způsobit a proč je dobré správně dýchat.

Dýchání je přirozená funkce organismu, která zásobuje buňky kyslíkem. Vydechujeme vzduch s obsahem oxidu uhličitého. Většina lidí dnes dýchá naprosto špatně a vznikají jim tak značné zdravotní obtíže.

Dýchání ústy

Pokud během dne dýcháte nejen nosem, ale i ústy nedochází ke správnému okysličování a množství vydechovaného oxidu uhličitého je až příliš vysoké. Navíc nám vysychají sliznice úst i dýchacích cest. Do těla se dostává příliš chladný vzduch a mnoho mikroorganismů, které se nezachytí na přirozených filtrech v nose. Dýchání ústy je vhodné při vysoké zátěži.

Mělké dýchání

Velkou a častou chybou je i mělké dýchání. Nadechujeme se především do hrudníku, místo toho, abychom dýchali hlavně do břicha. Pokud jste techniku břišního dýchání netrénovali na hodinách zpěvu, začněte s ní nyní. Při pohybu bránice se vzduch dostává do plicních sklípků a lépe okysličuje krev. Tělo má více energie a může podávat í mnohem větší výkon.

Nevhodné dýchání a vznik nemocí

Špatné dýchání má vliv třeba na astma a spoustu alergií. Dýchání nosem nás chrání před mnoha infekcemi horních cest dýchacích. Sliznice nosu se mnohem lépe vyrovná s choroboplodnými zárodky. Méně se ochlazuje vzduch v plicích a krk i hlasivky nejsou tak ohroženy nemocí. Správné dýchání sníží tepovou frekvenci a krevní tlak o více jak 10 %. Lepší okysličení orgánů zlepší funkci celého těla. U mozkové činnosti se snižuje reakční čas o 10 % až 24 % jak prokázaly mnohé studie.

Nacvičte si dech

Pro zlepšení kvality dýchání zkuste dechová cvičení, nejlépe pod dohledem zkušeného terapeuta. Některá pak můžete aplikovat i sami, třeba podle videí. Postačí vám na to 10 až 20 minut denně. Kdykoliv během dne zkuste upravit způsob dýchání a brániční dýchání vyměňte za dýchání do břicha. Časem vám půjde správné dýchání automaticky.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments