Nejčastější chyby při chůzi. Takto si způsobujete zdravotní problémy, aniž byste o tom věděli

Klasická chůze umí tělo nastartovat. Pravidelná, dostatečně dlouhá a hbitá chůze prospívá našemu zdraví. Má však svá pravidla, které je třeba dodržovat.

Správně vykonávaná chůze je skvělou náhradou cvičení v posilovně. Udržuje tělo zdravé, bojuje s nadváhou a kardiovaskulárními chorobami, pomáhá odbourat stres, zlepšuje dýchání a zpevňuje tělo. Malé chyby při chůzi způsobují zdravotní potíže. Je třeba správně zapojovat svaly, nedělat dlouhé kroky a předcházet bolestem.

Nenaklánět se dopředu ani dozadu

Dodržte správné držení těla. Pokud chodíme nahnutí dopředu nebo dozadu, nadměrně zatěžujeme boky a bolest může střílet do zad a beder. Chodit se má vzpřímeně, brada má být rovnoběžně se zemí, ramena uvolněná a stažená dozadu.

Foto: Shutterstock

Nechodit po špičkách

Našlapování přes špičky způsobuje potíže. Nejdříve má došlápnout pata a pak se váha přenese na celé chodidlo. Poslední částí chodidla, která se dotkne země, je palec. Vyhnout bychom se měli i chození přes vnitřní nebo vnější hranu chodidla.

Netisknout přední nohou dopředu

Při chůzi věnujte pozornost svalům a správně je zapojte. Kladený důraz na přední nohu příliš zatěžuje pánev a dolní část zad, což způsobuje bolest i zranění. Síla se má soustředit na zadní nohu, což nás přirozeně pohání vpřed bez namáhání nohou.

Příliš dlouhé kroky

Pokud děláte příliš dlouhé kroky, holenní kosti dostávají zabrat a vyvíjí se na ně příliš velký tlak. Přichází bolest a poškození kolen. Dělejte menší kroky v rychlejším tempu.

Zapojit střed těla

Pro podporu správného držení těla je nutné zapojovat jeho střed. Stažením břišních svalů při chůzi je udržíte silné a zabráníte bolestem v kříži.

Foto: Shutterstock

Uvolnit ramena

Zatnutá ramena způsobují hrbení, bolesti krku a ramen. Ramena mají být uvolněna, směřovat dozadu a dolů. Nevysunujte hrudník ani zadek proti bolestem svalů.

Zapojit ruce

Při chůzi je důležité používat ruce kvůli rovnováze, podpoře průtoku krve a zamezení otokům. Lokty mají být ohnuté do 90 stupňů a ruce se mají synchronizovaně pohupovat vždy s opačnou nohou.

Správné boty

Boty tlumí nárazy při kroku. Obuv nemá být tuhá a těžká, v nevhodné velikosti ani sešlapaná, jinak namáháme svaly a kolena. Opotřebená podrážka neplní funkci.

Foto: Shutterstock, zdroj: Mayo Clinic

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments