Alkohol není jediným nepřítelem jater. Co dalšího jim škodí?

Loading...

Alkohol je známý nepřítel jater. Není však jediný. Podívejme se, co vše nám může poškodit játra.

Játra jsou pro nás nezbytná

Játra – největší vnitřní orgán v našem těle je centrála látkové výměny. Bez nich nemůže proběhnout metabolismus sacharidů, tuků ani bílkovin. Játra mají velké množství funkcí, slouží například jako zásobárna železa i vitamínů rozpustných v tucích, tvoří se v nich žluč, některé hormony a enzymy. V játrech je uložená 1/3 celkové zásoby glykogenu v těle. Jsou hlavním detoxikačním orgánem, který vylučuje odpadní látky.

Fruktóza může poškodit játra

Fruktóza je monosacharid s nízkým glykemickým indexem, jehož metabolismus je nezávislý na inzulínu. Na první pohled představuje ideální sladidlo pro diabetiky. Ve skutečnosti sladit fruktózou nemusí být žádná výhra. Fruktóza obsahuje velké množství kalorií, čímž podporuje tloustnutí.  To však není její jediná negativní vlastnost.

Metabolismus fruktózy probíhá v játrech. Pokud si nedopřáváme nadbytek fruktózy a naopak dopřejeme svému tělu dostatek pohybu, nemůže nám fruktóza uškodit. V játrech je obsaženo velké množství glykogenu, rezervního zdroje energie. Zatímco hlavním zdrojem pro obnovu glykogenu ve svalech je glukóza, hlavním zdrojem pro obnovu glykogenu v játrech je fruktóza.  Pohybově aktivní jedinec, který nekonzumuje nadbytek fruktózy, se jí nemusí bát. Fruktóza jeho játrům neublíží.

Naprosto jiná situace je u jedince žijícího sedavým způsobem života, který si dopřává nadbytek fruktózy. Nadbytek fruktózy se rozkládá a odbourává v procesu, při kterém vznikají VLDL lipoproteiny složené z jednoduchých tuků. Výsledkem je ztučnění jater a nadbytek viscerálního tuku.

Fruktóza je obsažená v ovoci, pokud však nepijeme velké množství ovocných šťáv, nemáme šanci dostat do těla nadbytek fruktózy. Navíc ovoce obsahuje vlákninu, která zpomaluje její vstřebávání.

Obezita – játra obalená tukem

Obézní jedinec má nadbytek tukové tkáně, která se ukládá nejen do podkoží. I vnitřní orgány, včetně jater jsou obalené tukem. Tuk se dokonce ukládá uvnitř jaterních buněk, ty se při neustálém nadměrném přísunu tuku stále zvětšují. A spolu s nimi se zvětšují játra a postupně dochází k jejich ztučnění, nazývané steatóza. Při pokračování v tloustnutí může steatóza přejít ve fibrózu (zmnožení vaziva v jaterní tkáni).

Nadbytek cukru – jed pro naše játra

Játra může poškodit také nadbytek cukru. Jedná se o sacharid, složený z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy.  Při nadměrném příjmu cukru dochází k jeho přeměně na tuk, který se ukládá v játrech. Nadbytek tuku v játrech vede k jejich ztučnění.

Játrům mohou škodit některé léky, éčka i kouření

Analgetika, nesteroidní antiflogistika, neuroleptika, celková anestetika, hypolipidemika, antibiotika, cytostatika, antimalarika, antiepileptika, anabolika – to jsou léky, které nám mohou poškodit játra. Pokud zkombinujeme 5 g paracetamolu (látka obsažená např. v Paralenu) s Fenobarbitalem, známým lékem na spaní, vykoledujeme si dokonce selhání jater.

Další nebezpečí pro naše játra představují různé přídatné chemické látky, známé pod pojmem éčka.  V potravinách jsou sice obsažená v malých, neškodných dávkách. Při nadbytečné konzumaci potravin nebo při kombinaci éček, rozhodně nejsou neškodná. Nikdo totiž nezkoumá vzájemné chemické reakce éček v našem těle ani jejich vliv na naše zdraví.

Kouření nepoškozuje pouze plíce, negativně se podepisuje i na játrech. Toxické zplodiny kouření jim dávají pořádně zabrat.

Jak podpořit regeneraci jater

Játra disponují úžasnou schopností regenerace. Tuto jejich schopnost je třeba podpořit nejen tím, že budeme jíst zdravě, dopřejeme svému tělu dostatek pravidelného pohybu a vyhneme se všem výše uvedeným škůdcům jater.

Existují top potraviny i bylinky s blahodárnými účinky na naše játra. Mezi ně patří ovoce s vysokým obsahem vitamínu C, kurkuma, zelený čaj, listová zelenina, tvaroh, listová zelenina, avokádo, pampeliška ostropestřec mariánská a všechny hořké byliny jako je pelyněk, hořec žlutý, zeměžluč a zemědým.

Mohlo by vás zajímat

Loading...

Autor: Evžena Janovská

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

4
Komentujte

avatar
2 Komentářová vlákna
2 Odpovědi ve vlákně
0 Sledující
 
Nejsledovanější komentář
Nejžhavější komentářové vlákno
4 Autoři komentářů
Evžena JanovskáEvaKvětaKaja Autoři posledních komentářů
  Odebírat  
Upozornit na
Eva
Host
Eva

A dortík

Evžena Janovská
Host
Evžena Janovská

Dortík jen svátečně., Co takhle raději ovoce s agarem?

Kaja
Host
Kaja

Ostropestřec mariánská:)

Květa
Host
Květa

A taky listová zelenina