Chuťově skvělá zelenina, která spaluje kila a snižuje cholesterol. Objevte všechny výhody rebarbory

Má trpkou příchuť, ale blahodárné účinky na tělo. Navíc kromě zdravotních přínosů nastartuje hubnutí na plné obrátky. Obsah cenných látek rebarboru mění na ovoce, které si poradí s kilogramy navíc.

Rebarbora

Přestože se rebarbora považuje za zeleninu, v Evropě a Severní Americe se často připravuje spíše na sladko, jako ovoce. Její stonek má jen 11 kalorií, přesto obsahuje téměř 1 gram vlákniny a 20 % doporučené denní dávky vitaminu K, jak se píše na healthline.com. Navíc podporuje spalování tuků, což potěší všechny, co chtějí zhubnout a vláknina z rebarbory vám pomůže snížit vysoký cholesterol.

Ve studii, které se zúčastnilo 83 lidmi lidí s aterosklerózou neboli onemocněním tepen se u těch, kterým bylo podáno 23 mg extraktu ze sušené rebarbory ​​během 6 měsíců, došlo k značně významnému snížení cholesterolu a zlepšení funkce cév.

Domácí rebarborový džem patří mezi velké pochoutky. / Foto: Shutterstock

Pálí tuky a je zásobárnou prospěšných látek

Rebarbora navíc vyniká obsaženým množstvím minerálů, vitamínů, organických sloučenin a dalších živin. Kromě zmíněné vlákniny obsahuje i bílkoviny, vitamin C, vitaminy skupiny B, vápník, mangan nebo třeba hořčík, který nám dodává energii a podporuje zdraví srdce.

Hlavní účinky rebarbory

  • posiluj imunitní systém
  • detoxikuje organismus
  • podporuje hubnutí
  • působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním
  • snižuje hladinu škodlivého cholesterolu
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • podporuje metabolismus
Rebarboru můžete zpracovat na mnoho způsobů. / Foto: Shutterstock

Jak konzumovat rebarboru

Rebarborové stonky můžete dusit a podávat s bramborem nebo bramborovou kaší, ale třeba i s oblíbenými cereáliemi. Rebarborové stonky se dají použít na mnoho způsobů. U nás se používají zejména do dezertů a používají se k výrobě marmelády. Každopádně se při hubnutí raději držte přípravy pokrmů s rebarborou s přidaným nízkým obsahem cukru. Rebarbora obsahuje velmi málo kalorií, tak si je do ní zbytečně nepřidávejte. Obsahuje navíc dostatek vlákniny, který vám značně může pomoci nejen při hubnutí.

Foto: Shutterstock, zdroje: WebMD, healthline.com

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments