Dokonalý likvidátor cholesterolu. Lékařka uvedla nečekanou sladkost, která ho spolehlivě srazí

Vysoká hladina cholesterolu je dlouhodobě velmi nebezpečná, ačkoliv o ní vůbec nemusíte tušit. Ve vašem těla ale způsobuje procesy, které následně mohou vést až k infarktu či mozkové mrtvici. Proto je dobré stravovat se tak, aby váš cholesterol nestoupal. A pokud už se tak stalo, měli byste se postarat o to, aby zase klesl. Vědci rádi zkoumají potraviny, které dokáží snížit hladinu cholesterolu a někdy dospějí k opravdu zajímavým kouskům.

Hořká čokoláda má skvělé výsledky

Jednou z potravin, která má tyto účinky, je totiž čokoláda. O ní byste možná na první dobrou řekli, že je spíše škodlivá a lidé, kteří mají zvýšený cholesterol, by ji konzumovat neměli. Opak je ale pravdou. Nutno ale dodat, že se bavíme o kvalitní hořké čokoládě s vysokým obsahem kakaa.

“Hořká čokoláda bohatá na kakao může být cestou, jak snížit hladinu cholesterolu. Je plná flavonoidů, které pomáhají cévám zpět do kondice a umožní větší průtok krve, což pro změnu snižuje krevní tlak,” uvádí lékařka Crystal Wyllie pro deník Express. “Abyste maximalizovali výhody, ujistěte se, že v čokoládě je použit nealkalizovaný kakaový prášek, který je obzvlášť bohatý na flavonoidy a neobsahuje přidaný cukr.

Foto: Shutterstock

Pomohou i syrovátka a bobule

Flavonoidy obsažené v čokoládě mají hned několik zdravotních výhod. V první řadě podporují aktivitu antioxidantů, které pak bojují proti zánětům v těle. Málo se o tom ví, ale právě záněty jsou často prapůvodcem cukrovky, srdečních onemocnění nebo různých druhů rakoviny. Flavonoidy rovněž redukují hladinu cholesterolu, protože blokují jeho produkci.

Kakao v čokoládě ale není jedinou potravinou, která vám s cholesterolem může pomoci. Dalšími účinným pomocníky jsou bobulovité plody, které rovněž snižují vysoký krevní tlak a riziko kardiovaskulárních chorob. Je to dáno tím, že obsahují velké množství polyfenolů, u nichž byly mnoha studiemi prokázány tyto zdravotní výhody.

A pokud nepatříte mezi fanoušky čokolády či bobulí, sáhněte třeba po čaji, ovoci nebo zelenině. Také tam je spousta polyfenolů. Skvělou cestou ke snížení cholesterolu je také zařazení syrovátkového proteinu do vašeho jídelníčku. Nejenže přispívá k rozvoji svalů, ale hraje důležitou roli i z hlediska cévního zdraví.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments