Jak správně rozehřát zcukernatělý med. Lidé to vůbec neumí a většinou ho celý zničí

Našli jste doma med, který je úplně zcukernatělý? Rozhodně ho nevyhazujte, ale ani se ho nepokoušejte rozehřát v mikrovlnce. Pokud nechcete přijít o cenné látky, které med obsahuje, je potřeba med rozehřát pomalu a pozvolna.

Proč med krystalizuje?

Pokud máme doma kvalitní med, do kterého nebylo přidáno nic navíc, časem krystalizuje. Naopak med, který ani po dlouhé době nekrystalizuje, obsahuje sirup, nebo byl pasterizován. Je to běžné u medu, který není přímo od včelaře. Tímto procesem med bohužel přichází a prospěšné látky. Med, který obsahuje větší množství glukózy, krystalizuje rychleji než med, ve kterém je více fruktózy. Jednoduše se dá říct, že světlý med krystalizuje dříve než tmavý medovicový. Vadí vám, když med krystalizuje? Pak můžete ještě používat pastované medy. Ty díky speciálním technologickým postupům zůstávají dlouho ve formě pasty a jde o dobrý kompromis.

Jak med správně rozehřát?

Je několik možností, jak můžete med rozehřát do tekutého stavu. První z nich je zabalit ho do utěrky a nechat povolit na topení. A dalším způsobem je vodní lázeň, která však nesmí přesáhnout teplotu 50 °C. Ve chvíli, kdy lázeň přesáhne tuto teplotu, ničí se enzymy a účinné látky, které med obsahuje. Nikdy nepoužívejte mikrovlnnou troubu, tam by šlo o příliš rychlé zahřívání, a to medu nesvědčí.

Foto: Shutterstock

Výhody pastovaného medu

Určitě neuděláte chybu, pokud se rozhodnete pro pastovaný med. Můžete ho mít doma jak dlouho chcete, a přesto nezmění konzistenci. Zároveň si ale zachová své nutriční výhody.  Půjde bez problémů roztírat a neteče, ale zároveň se s ním dá osladit čaj. Pokud ho budete uchovávat ve správných podmínkách, jen tak se nezkazí. Je potřeba ho skladovat v teplotě do 25 °C, v temnu a v uzavřené nádobě. Pozor si dejte také na vlhkost, med by mohl začít kvasit. Dobře uchovávaný med vám vydrží dlouho a na rozdíl od bílého cukru je snadno stravitelný.

Foto: Shutterstock, zdroj: Ashevillebeecharmer

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ľuboš
Ľuboš
13 dní

Nie tak celkom. Napríklad Agátový med je svetlý ako voda a ak je čistý nezkryštalizuje ani za dva roky. Kvalitné Ukrajinské náhrady medu (sirupy) sa už vedia úplne správať ako med a teda aj kryštalizujú. Bez drahých testov to bežný človek nezistí. Med pasterizovany a miešané so sirupom už dnes robia aj nepoctivi včelári. Stačí pozrieť na internete pri cene 4-5€/kg. Poprípade ak včelár med nemá a kúpi lacno od iného “včelára” priekupníka. Kryštalizacia medu je jeho prirodzená vlastnosť a závisí od druhu medu a podmienok skladovania.

Last edited 13 dní by Ľuboš
Iris
Iris
11 dní
Reply to  Ľuboš

Mám akátový med od soukromého včelaře, kterého roky znám – ten med začne krystalizovat cca dva měsíce po otevření – uzavřený “sedí” roky ve sklepě a je stále čirý.
Medovicový mám ještě po dědovi cca 30 let a zkrystalizoval jen částečně – po opatrném rozpuštění je v pohodě – používám ho do perníků a hlavně když se někdo nachladí. Je neocenitelný.