Kaštany skrývají mnoho prospěšných látek. Zařaďte je do svého podzimního jídelníčku

Kaštanovník v přírodě jen těžko přehlédnete. Jeho velká koruna se tyčí nad ostatní a ukrývá zdraví prospěšné plody. Kaštanovník setý, jak zní originální název tohoto stromu, nazýváme lidově jako “kaštan jedlý”. Nejsnáze ho poznáte podle jeho širokého kmene a charakteristického tvaru listí. Ty jsou podlouhlé s ostnatými konci. Pokud takový strom najdete, máte napůl vyhráno.

Zdravé plody

Jestliže jste prošli pod stromem a zdaleka nic nepřipomínalo plod, nezoufejte. Jedlé kaštany jsou totiž po několika kusech ukryté v ochranné slupce s bodlinami. V září plody dozrávají, padají dolů a ochranná slupka puká. Pokud jsou plody uvnitř zářivě hnědé, narazili jste na zralý kus, který je vhodný k přípravě různých pokrmů.

Prospěšné látky

Nezapomínejte společně s kaštany posbírat také pár listů. Odvar z nich léčí nachlazení a čistí organismus. Samotné kaštany v sobě ukrývají vitamin C, B1, B2 a B6. Kromě toho ve svém nitru ukrývají spoustu minerálů.

Ať už je připravíte jakkoli, buďte si jisti, že vás neminou blahodárné účinky těchto plodů. Jedná se o zásaditou potravinu, která se postará o správnou činnost lymfatického systému. Jeho složení napomáhá správné funkci krevního oběhu a v neposlední řadě upravuje trávení. Kaštany jsou prospěšné pro játra, ledviny, ale také pro tvorbu mléka kojící ženy.

Skvěle se také hodí jako svačina, protože dokáže skvěle nasytit a přinést s sebou novu energii.

Jak s kaštany naložit v kuchyni

Plody kaštanovníku lze konzumovat pečené. Do špičaté části plodu vyřízněte nožem tvar “X” a pečte v troubě. Poté je vhoďte do vroucí vody a povařte přibližně dvacet minut. Nakonec postačí je osušit, sejmout z nich slupku a ochutnat. Stejného výsledku dosáhnete, i když budete kaštany péct na pánvi. Po uplynutí několika minut se začnou sami otevírat a vy je ještě vlažné budete moci oloupat.

Následný postup už záleží zcela na vás. Hodí se výborně jako ingredience do dezertu,domácí čokolády nebo jako posyp pro zmrzlinu.

Autor: Tereza Hotovcová

Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.