Klechták a další tipy na zahuštění polévek, dle starých kuchařek. Zajistí skvělou chuť i konzistenci

Moderní stravovací trendy varují před zahušťovadly, protože většina z nich je příliš kalorická nebo ovlivňuje chuť připravovaného pokrmu. Nicméně každá kuchařka i každý kuchař vědí, že občas to bez jíšky či jiné varianty zahuštění zkrátka nejde – týká se to především tradičních českých omáček nebo některých krémových polévek.

Co je to ten klechták

V názvu článku máme poměrně neznámé slovo klechták. Nejedná se o nic jiného než hladkou mouku rozmíchanou ve studené vodě. Než vlijete klechták do omáčky, přesvědčte se, že je mouka opravdu dobře rozmíchaná, jinak vám udělá nevzhledné hrudky, které omáčku pokazí. Pokrm je poté potřeba ještě nejméně deset minut provářet, aby se mouka tepelně upravila a všechny suroviny se spojily dohromady.

Je zajímavé, že zatímco na staročeský klechták jsme zapomněli, nyní se toto zahušťovadlo vrací, jen pod názvem americká jíška.

Na staročeský klechták jsme zapomněli, není to ale nic jiného, než mouka rozmíchaná ve studené vodě. / Foto: Shutterstock

Nebojte se jíšky

Nic se nemá přehánět, ale jednou za čas nám jíška v jídle rozhodně neuškodí. Obzvlášť pokud nepoužijeme tu instantní, ale budeme vařit s klasickou domácí jíškou. Její příprava není těžká – při přípravě jíšky budeme potřebovat máslo či sádlo a mouku v poměru jedna ku jedné. Nejprve rozehřejeme tuk a pak do něj důkladně zamícháme mouku. I v případě jíšky je potřeba pokrm po jejím přidání ještě chvíli provářet.

Zahušťování zeleninou a chlebem

Pokud se chcete vyhnout mouce a tuku v jídle, můžete některé pokrmy zahušťovat zeleninou. Nejčastěji se k tomu používá brambora, která díky obsaženému škrobu pomůže omáčce nebo polévce zhoustnout. Do zeleninových omáček a polévek poté stačí přidat víc zeleniny než obvykle – když ji pak rozmixujeme, bude omáčka z logiky věci hustší.

U guláše platí, že pokud do něj nechcete zbytečně sypat zahušťovadla, stačí přidat chléb. Zbavíme ho kůrky, nakrájíme na menší kostičky a přidáme k masu a omáčce a vaříme až do zahuštění. Další variantou je přidat do omáčky nasušený a nastrouhaný chléb, který také poslouží jako dobré zahušťovadlo.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Starých kuchařek? Kuchařka nemusí být stará – ani člověk ani kniha – aby uměla použít jíšku nebo záklechtku 😀