Konzumace ovoce se vám může vymstít. Vědci popsali, jak poškozuje imunitu

Konzumace ovoce i zeleniny se doporučuje. Aby však jejich konzumace imunitní systém opravdu podpořila a nenadělala více škody, je třeba dodržovat určitá pravidla.

Strava s vysokým obsahem ovoce a zeleniny může zlepšit zdraví. Nadbytek cukru, a to i fruktózy z ovoce, ale může způsobit zánět v těle a oslabit imunitní systém. Fruktóza je přírodní cukr, který se nachází v ovoci, medu i v některé zelenině.

Jak je to s fruktózovým cukrem

Vysoko fruktózový kukuřičný sirup – HFCS je sladidlo vyrobené z kukuřičného škrobu. Díky snadné výrobě i nízké ceně se často využívá v potravinách a nápojích. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv – FDA však nemá důkazy na to, že je zdraví méně škodlivý než jiné cukry a sladidla. Doporučuje se proto omezení konzumace všech cukrů.

Pozor na přebytek cukru

V současné době je již opakovanými výzkumy prokázána souvislost mezi konzumací velkého množství HFCS a různými nemocemi, jako je obezita, cukrovka a ztučnění jater. Problémem fruktózového cukru a sirupu je to, že se nachází v mnoha zpracovaných potravinách včetně mrazené pizzy či salátový dresink.

Vliv fruktózy na imunitní systém

Studie dokazují, že nadbytek fruktózy ohrožuje imunitní systém a vede ke zvýšeným infekcím a zánětům v těle. Strava s vysokým obsahem fruktózy proto může narušit fungování imunitního systému. Cukr upravuje metabolické procesy, podporuje produkci reaktivnějších zánětlivých cytokinů, orgány a systémy správně nepracují, což vede k mnoha různým chorobám včetně infekčních chorob a rakoviny.

Foto: Shutterstock

I fruktóza způsobuje nadváhu a obezitu

I fruktóza může souviset s přibíráním, nadváhou a obezitou, se kterou se často pojí i záněty. Fruktóza nechává buňky citlivé na další metabolickou výzvu. Při nadměrné konzumaci fruktózy pak tělo hůř bojuje proti infekcím a dalším nemocem. Vědci se v dalších výzkumech budou snažit lépe porozumět účinku fruktózy na funkci buněk.

Jak konzumovat ovoce

Ovoce jezte ráno nebo dopoledne, 1x, maximálně 2x denně a při dalším jídle vsaďte raději na zeleninu. Konzumujte jej hlavně v syrovém stavu a čerstvé. Jedna porce činí 100 g. Větší jablko či banán může mít i několikanásobnou hmotnost. Pozor na sušené ovoce, kde je množství cukru koncentrované, často je doslazené a navíc sířené. Omezte sladkosti, limonády a průmyslově upravené potraviny a čtěte etikety.

Foto: Shutterstock, zdroj: Medical News Today

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Tak už i ovoce je škodlivé?
Bože, na co nás to připravujete – na trávu a červy?
Fascinuje mě, jak všechno, co obsahuje jen trochu cukru (jedno jakého) se ihned stává strašákem, který může za obezitu – a že většina zeleniny také obsahuje cukr (mrkev, červená řepa, hrášek, červená a žlutá paprika) to už nevadí 😀

Miroslav
Miroslav
2 let

Já se zaměřuji na zvěřinu. Koření, skořice, bobkový, anýz, hřebíček, jalovec, pepř, sůl, paprika.
To co mi to zahustí, cibule, jablko, sušené švestky.
Víno, Rulandské modré.
U hotového guláše, tři základní chutě. Jelení maso, víno a lehká chuť po perníkového koření.