Nejlepší potraviny pro váš mozek. Sníží riziko Alzheimerovy choroby i dalších onemocnění

avokádo

Potřebujeme-li zvýšit výkon mozku, sáhneme po něčem sladkém. Našemu mozku však nestačí pouze dostatek glukózy. Kromě ní potřebuje další látky, které podporují jeho funkce. Tyto látky najdeme v některých potravinách. Podívejme se na sedm chytrých top potravin, které zvýší výkon našeho mozku.

Vlašské ořechy

Jejich tvar, podobný mozku, poukazuje na jejich přínos pro tento orgán. Pravidelná konzumace vlašských ořechů zlepšuje schopnost učit se, schopnost koncentrace i paměť. Oddálí stárnutí našeho mozku, výrazně sníží riziko vzniku aterosklerózy i obávané Alzheimerovy choroby. Za tyto schopnosti vděčí vysokému obsahu omega-3-nenasycených mastných kyselin a vitamínu E.

Vaječné žloutky

Tato potravina měla donedávna špatnou pověst díky vysokému obsahu cholesterolu. Vyšší konzumací vajec se cholesterol v naší krvi nezvýší, zato se zvýší obsah dvou látek, potřebných pro mozek – cholinu a lecitinu. Cholin je zkladní stavební složka neurotransmitteru acetylcholinu, látky která přenáší vzruchy mezi neurony. Lecitin je spolu s cholinem nezbytný pro tvorbu i regeneraci buněčných membrán. Ve vaječném žloutku najdeme také železo, které podporuje okysličení krve a tím i mozku. Chcete-li, aby vám paměť co nejdéle dobře sloužila, nezapomeňte do svého jídelníčku zařadit dostatek vaječných žloutků.

Mořské ryby

Je díky vysokému obsahu omega-3-nenasycených mastných kyselin odborníci na výživu doporučují zařadit alespoň dvakrát týdně do jídelníčku. Omega-3-nenasycené mastné kyseliny prospívají nejen srdci. Některé jejich specifické typy, kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA) zlepšují schopnost koncentrace i paměti a snižují riziko demence. Tyto typy omega-3 kyselin najdeme v hojném množství v mořských rybách.

Tmavá čokoláda

Je nejen známým prostředkem proti stresu. Podporuje totiž vylučování endorfinů a serotoninu. Kromě nálady umí zlepšit také paměť a koncentraci. To však platí pouze o tmavé čokoládě s vyšším obsahem kakaa. Flavonoidy, obsažené v kakau zlepšují průtok krve do mozku, metylxantiny nám pomáhají se lépe soustředit. V tmavé čokoládě najdeme také nemalé množství hořčíku, minerálu, který prospívá nejen srdci, nýbrž i mozku.

Borůvky

Toto bobulovité ovoce je doslova nabité antioxidanty. Najdeme v nich také vitamíny C, K, vlákninu, antokyany a polyfenoly. Borůvky prospívají naší paměti i myšlení. Dokonce jsou výbornou prevencí proti obávané Alzheimerově chorobě.

Avokádo

Na rozdíl od většiny ovoce v něm nenajdeme téměř žádné sacharidy, zato je doslova plné tuků. Velkou část z nich tvoří omega-3- nenasycené mastné kyseliny. Najdeme v něm také vitamíny C, E, K a některé vitamíny skupiny B. Pravidelná konzumace avokáda snižuje vyšší krevní tlak. Avokádo podporuje činnost mozku, včetně paměti i schopnosti se soustředit. Rovněž se osvědčilo jako výborný bojovník proti Alzheimerově chorobě.

Banány

Jsou velmi oblíbené u pohybově aktivních lidí. Dokážou na delší dobu zasytit, dodat energii i dobrou náladu. Vysoký obsah draslíku z nich dělá ovoce, které podporuje funkce mozku.

Chcete-li, aby váš mozek podával vyšší výkon, nezapomeňte na dostatek vody. Dehydratace způsobuje únavu a snižuje výkon. Vaše myšlení, paměť i schopnost soustředit se zlepší také dostatek pohybu.

Mohlo by vás zajímat

Loading...

Autor: Evžena Janovská

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Komentujte

avatar
  Odebírat  
Upozornit na