Obrácené řízky, jak je dělá Zdeněk Troška. Režisér se podělil o svůj nejlepší recept

Máte chuť na něco dobrého a chcete vyzkoušet nějaké nové jídlo? Obrácené řízky, po vzoru Zdeňka Trošky, dáte společně s brambory do trouby a dál se o ně nestaráte. Řízky se na dně pekáčku krásně zapečou a udělají krustu. Navíc si jídlo můžete okořenit podle vlastní chuti.

Seznam ingrediencí

  • 8 plátků masa
  • strouhanka
  • 4 vejce
  • olej na smažení
  • 500 g brambor
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • oblíbené koření

Postup

Vezměte balíček kuřecího nebo vepřového masa. Kuřecí maso je nejlehčí na zpracování, ale ani u vepřového nešlápnete vedle. Můžete si vybrat buď libové maso, anebo šťavnatou krkovičku, která se v troubě vypeče a změkne.

Plátky masa naklepejte, osolte a opepřete. Obalte v domácí strouhance jen tak bez trojobalu. Strouhanku můžete do masa jemně zaklepat paličkou. Vejce rozšlehejte a obalte v něm již obalené řízky ve strouhance.

Na pánvi rozehřejte olej a zprudka v něm řízky osmažte, aby byly křupavé. Následně maso položte do vymazaného a vysypaného pekáčku. Položte na to brambory, které si před zpracováním masa oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

Zalijte smetanou a pečte na 180 °C do změknutí brambor. Na začátku pečení bude lepší, pokud zakryjete pekáček víkem. Jestliže nemáte víko, můžete ho nahradit alobalem. Alobalem zakryjte celý pekáček a upevněte na horních okrajích. Cca za polovinou pečení alobal odstraňte.

Foto: Shutterstock

Jaké koření ještě přidat?

Nemusíte přidávat vůbec nic, stačí pouze pepř a sůl. Pokud ale chcete, jako další koření se do tohoto jídla hodí muškátový oříšek. Nemusíte ho sypat přímo do obalování, ale jemně posypejte každou vrstvu řízků a brambor v zapékací míse. Jako další varianta se nabízí tymián. Tymián je původem středomořská bylinka, která dá masu ten správný říz. Obě koření přidávejte po troškách, protože jsou hodně aromatická.

Foto: Shutterstock

Autor: Martina Hokszová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments