Odborník odhalil dřevo, které do krbu v žádném případě nepatří. Jenom vám ucpe komín, Češi ho ale používají ve velkém

Že je během zimních měsíců nutné naše domovy vytápět, je logická věc. Kvůli zvýšeným cenám energií si ale i lidé, kteří ještě donedávna topili plynem nebo elektřinou, pořídili krbová kamna.

Samozřejmě tak mohli učinit pouze v případě, že jejich dům měl komín, byť do té doby nepoužívaný. Topení dřevem je totiž v současné době nejlevnější alternativou.

Ne každé dřevo je ale k tomuto účelu vhodné. Některé hoří lépe než jiné a některé se k vytápění nehodí vůbec.

Topte tvrdým dřevem

Nejlepší pro vytápění jsou tvrdá dřeva, jako je dub, který udrží teplo po dlouhou dobu. Také ořech je velmi vhodný ke spalování. Konstantním teplem se může pochlubit i javor, který navíc při hoření svou nasládlou vůní připomíná javorový sirup. Krásně voní i třešňové dřevo, ale to tak dobře nehřeje.

Zatopit si můžete i břízou, která sice hoří rychleji, ale i ona vydává uspokojivé teplo. Kůra z břízy je navíc vhodná k podpalování.

Vyhněte se jehličnanům

Jehličnany se pro topení nehodí vůbec. Například borovice hoří dobře a můžete ji použít i k podpalování. Produkuje ale vysoké množství kreosotu, což je velmi hořlavá látka, která se může hromadit v komínu a způsobit jeho požár. Stejný problém nastává i u smrkového dřeva.

Vhodné ke spalování není ani dřevo z topolu, především kvůli nepříjemnému zápachu.

Pozor na dřevo plesnivé a mokré

Spalovat by se nemělo ani nevysušené dřevo. Vyprodukuje spoustu kouře, málo tepla a i při jeho hoření vzniká obávaný kreosot. Navíc se uvolňuje velké množství vlhkosti, která přispívá k rychlejšímu rezivění a opotřebení vnitřních částí krbu.

Spalovat by se nemělo dřevo naplavené ke břehům potoků a rybníků a dřevo ošetřené nebo s nátěrem. V těchto případech se mohou do ovzduší dostávat toxické výpary, nebezpečné jak pro nás, tak pro zvířata.

Problém je také dřevo ztrouchnivělé, shnilé nebo plesnivé. Ze všech se do vzduchu při hoření dostávají znečisťující látky.

Foto: Shutterstock

Měkké dřevo ucpává komín

Špatně hoří dřevo olše. Shoří rychle a vydá jen velmi málo tepla. Vrba a kaštan zase produkují mnoho kouře. Obecně platí, že není vhodné používat k vytápění měkká dřeva. Mají mnohem více pryskyřice, která vytváří tmavý hustý kouř, znečisťující domov a ucpávající komín.

Starejte se o komín

Dřevo může výrazně ovlivnit teplo, atmosféru i bezpečnost vašeho krbu. Nezapomeňte se ujistit, že je vytvrzené a vyhněte se spalování takového, které bylo ošetřeno chemikáliemi nebo natřeno.

Pravidelná kontrola a čištění krbu a komína kvalifikovaným kominíkem je nejjistějším způsobem, jak předcházet potenciálnímu nebezpečí požáru.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
10 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Robert
Robert
2 měsíců

Tak a teď tu o červené karkulce.

Jiří Matura
Jiří Matura
2 měsíců

Jehličnaté dřevo má spousta nevýhod, ale jeho cena vynahradí náklady na údržbu spalinových cest. Perspektivu má pyrolitické spalování nejen z hlediska účinnosti, ale také z hlediska chystaných emisních limitů.

Pejrak
Pejrak
2 měsíců

Článek psal asi borec z paneláku 😀

Martin
Martin
2 měsíců

Pán asi obchoduje s tvrdým dřevem. Topím jehličnany 40 let. Nikdy nenastal žádný problém. Stačí dostatečný přívod venkovního vzduchu do krbu či krbové vložky a suché dřevo. Ohni se nesmí regulovat vzduch a pak je komín čistý a nic nekouří.

Zdenka Goldová
Zdenka Goldová
2 měsíců

Topime smrkovým dřevem a žádný tmavý kouř nám z komínů nestoupá ,co na to odborník 😏

Evžen
Evžen
2 měsíců

Přidávám se k názoru, používáme hlavně měkké dřevo, občas tvrdé, delší dobu skladované a s komíny žádný problém není. Každý rok je kominík kontroluje.

Zdeněk
Zdeněk
2 měsíců

My taky

kasvl@seznam.cz
kasvl@seznam.cz
2 měsíců

Opravdu to byl odborník?

Petr Janásek
Petr Janásek
2 měsíců

Uvědomte si, že paní P.T. redaktorka se něčím živit musí, takže denně potřebuje “vypotit” celou řadu zbytečných nebo i zavádějících jalových plků..!

Pejrak
Pejrak
2 měsíců

Tak autor článku určitě odborník nebude 🙂