Potraviny, které v žádném případě neohřívejte. Hrozí vám otrava

Vaření na několik dní předem a rychlé ohřátí jídla vám může způsobit otravu. Některé potraviny totiž nejsou vhodné pro opakovaný ohřev. Kromě toho, že ztratí chuť, můžete si zadělat i na zdravotní problémy, jak upozorňuje web NDTV.

Uvařeno do zásoby

Uvaření většího počtu hotových jídel se jeví jako dobré řešení, zvlášť v případě, kdy máte menší děti a přicházíte domů po páté hodině odpolední nebo později. Vařit denně teplou večeři je časově náročné, proto sáhnete po jídle, které jste si připravili o víkendu a jen jej ohřejete. Dávejte však pozor nejen při skladování, ale i při ohřívání. Jsou pokrmy, které je nebezpečné znovu ohřívat.

3 důvody, proč neohřívat potraviny

  • Ztráta původní chuti.
  • Ztráta výživových hodnot.
  • Riziko rozmnožení mikroorganizmů.

Je zřejmé, že třetí riziko je tím nejzávažnějších. Přitom nezáleží na tom, jestli budete opětovně ohřívat pokrm na sporáku, v mikrovlnné troubě, v pečící troubě nebo dokonce v páře.

Vždy na čerstvém oleji

Máte plnou pánev oleje a je vám líto olej vylít? Říkáte si, že ve fritovacím hrnci se olej používá taky několikrát? Pak si drobnou úsporu dobře rozmyslete. Ohřívaný olej produkuje nebezpečné mastné kyseliny, ty ohrožují metabolismus a mohou podpořit nádorové bujení.

Celer je karcinogenní

Pozor na ohřívání celeru, a to v jakékoliv podobě. I kdybyste měli celer v zeleninové polévce v malém množství, při jeho ohřívání se v celeru tvoří karcinogenní látky.

Ohřívané houby ublíží trávícímu systému

Pokrmy z hub není možné ohřívat, protože na ohřáté houbě si příliš nepochutnáte. Ztráta chuti ale není jediným problémem. Bílkoviny v houbách se po ohřátí stávají velkým problémem pro váš žaludek a trávící trakt, vytváří totiž škodlivé sloučeniny. Ohříváním se mohou stát přímo jedovaté.

Foto: Shutterstock

Špenát plný dusitanů

Ohříváním špenátu, nebo příliš dlouhou přípravou, se prospěšné dusičnany mění v problematické dusitany. Špenát neohřívejte a vařte pouze krátkou dobu.

Toxická vejce

Velká výstraha platí pro ohřívání vajec, bez ohledu na to, v jaké podobě jsou připravena. Ohřívaná vejce naměkko, natvrdo, omelety nebo volská oka jsou po ohřátí toxická.

Brambory jsou rizikem při opětovném ohřívání

Brambory můžete přihrát jednou nebo z nich připravit pečené či opékané brambory. Opakovaným přihříváním se však v bramborech začne objevovat toxický akrylamid.

Rýže plná bakterií

Je známo, že se v syrové rýži ukrývá bakterie, kterou není možné zničit varem. Jakmile není uvařená rýže ihned spotřebována, hrozí rozmnožení bakterie v teplém prostředí. Čím déle je rýže ponechána na sporáku nebo čím častěji je ohřívána, tím větší šanci má bakterii k rozmnožení.

Základní pravidla pro skladování potravin

  • Uvařené jídlo dejte do lednice nejpozději do 2 hodin.
  • Jídlo ohřívejte pouze jednou.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.