Proč jíst ořechy a jaké jsou nejzdravější?

Pokud hubnete, ořechy k tomu pomáhají. Nemusíte se jim kvůli tuku vyhýbat obloukem. Ořechy jsou plné zdravých tuků, bílkovin, vitaminů i minerálů. Měli bychom je zařadit do našeho jídelníčku.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy mají nejvyšší obsah omega-3 nenasycených tuků i antioxidantů ze všech ořechů. Obsahují draslík, hořčík, měď, mangan, selen, vápník a zinek. Doporučené denní množství je 7 celých vlašských ořechů, jenž má 185 kalorií a 18 gramů tuku. Jsou prevencí proti vzniku srdečních onemocnění, předčasného stárnutí i rakoviny.

Pistáciové ořechy

Pistáciové ořechy mají 4x méně kalorií, než všechny ostatní ořechy. Jsou velkým zdrojem jednoduchých nenasycených mastných kyselin a snižují břišní vnitřní tuk. Obsahují mnoho antioxidantů, vitamíny A, B6, E a draslík i thiamin, lutein a beta karoten. Jsou prospěšné pro imunitní, nervový a cévní systém i svaly. Podporují myšlení a zlepšují náladu.

Lískové ořechy

Lískové ořechy obsahují mnoho mono-nasycených tuků, které pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Obsahují hodně hořčíku, mědi, manganu, selenu, vápníku, zinku, železa a vitamínů B1, B3, B6 a E i kyselinu listovou. Pozitivně působí na oči, stařeckou demenci a cukrovku druhého typu.

Kešu ořechy

Kešu ořechy, původně brazilské ořechy, jsou bohaté na draslík, fosfor, hořčík, selen, mangan, měď, vápník, zinek a železo, vitamin A, B1, E, kyselinu listovou a omega-3 a omega-6. Obsah hořčíku pokryje 1/4 potřebné denní dávky. Mají nejvyšší obsah bílkovin. Denní dávka je 10 kusů. Působí prospěšně při anémii, na stav pokožky, zlepšují imunitu, paměť a zpomalují stárnutí.

Pekanové ořechy

Pekanové ořechy osahují velké množství vitamínů A, B a E, draslík, fosfor, hořčík, mangan, vápník a železo. Příznivě ovlivňují činnost srdce, snižují cholesterol a zabraňují ukládání aterosklerotických plátů do tepen. Konzumují se pro ochranu prostaty, proti depresi i únavě. Až ale 70 % tvoří tuky.

Makadamové ořechy

Makadamové ořechy jsou nejvíce kalorické ořechy, obsah tuků činí až 80 %, proto je třeba konzumace v menším množství. Většina tuků je ale mono-nenasycených a pozitivně působí na hladinu krevního tlaku, snižují obsah cukru v krvi i cholesterol.

Para ořechy

Para ořechy jsou velkým zdrojem selenu, který pokryje denní dávku. Díky tomu jsou prevencí proti rakovině. Obsahují zdravé tuky, vlákninu, antioxidanty, vitamíny A, E a B, draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Díky tukům vám stačí 5 para ořechů denně.

Kokosové ořechy

Největší zástupci ořechů. Kokosová dužina obsahuje jeden z nejlepších tuků, které můžeme vůbec konzumovat. Tuk se nám neukládá v těle a je úžasný i na pleť. Výjimečný obsah látek má i kokosová voda. Kokosový ořech obsahuje mnoho minerálních látek a posiluje imunitu.

Maledivské ořechy

Maledivské ořechy neboli Šalamounovy ořechy či mořské kokosy váží až 20 kg a měří 40 cm. Rostou na palmách na Seychelských ostrovech až 7 let. Asi je neseženete, ale stálo by za to je ochutnat.

Kolové ořechy

Kolové ořechy obsahují kofein a mají povzbudivý účinek. Využívají se v alternativní medicíně a prodávají se i extrakty těchto oříšků. V dřívější době byly součástí Coca Coly.

Piniové ořechy

Piniové oříšky jsou semena Borovice pinie. Jsou velkým zdrojem živin, antioxidantů, minerálů, jako je draslík, hořčík, mangan, selen, vápník, zinek a železo, vitamínů E či B i mono-nenasycených mastných kyselin. V italské kuchyni se z nich dělá pesto. Jsou mírně sladké, se slabou pryskyřičnou příchutí.

Burské ořechy

Buráky či arašídy jsou plodem podzemnice olejné, svým obsahem sacharidů, bílkovin, tuků, vitamínů B1, B3, C a E, draslíku, hořčíku a vápníku, předčí dokonce i maso a vejce. Nezvyšují cholesterol a zdravé mastné kyseliny regenerují pokožku, mozkové tkáně, posilují imunitu a srdeční metabolismus. Obsah tuků je vysoký, takže jich stačí hrstka.

Mandle

I když mandle nejsou ořechy, často se k nim řadí. Pozitivně působí na střeva, protože obsahují nejvíce vlákniny. Mají vysoký obsah vitamínu E, antioxidantů, včetně fenolů, flavonoidů a fenolických kyselin, které jsou v ovoci a zelenině. Snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi a stačí 10 až 20 kusů denně.

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.