Rakovina žaludku patří k nejčastějším. Stojí za ní hlavně nezdravý životní styl

Rakovina žaludku patří k nejčastějším nádorům, které jsou v České republice zaznamenány. Nejde o příliš lichotivou vizitku našeho životního stylu, protože právě nádorové bujení v žaludku patří k těm, které silně ovlivňuje životospráva. Mezi hlavní rizikové faktory patří konzumace tučného jídla, soli, tvrdého alkoholu, ale také kouření. Jde však jen o jednu stranu mince – tu druhou pak představuje genetická zátěž po příbuzných, kteří rakovinu prodělali.

Jak se rakovina žaludku projevuje?

Prvním projevem, který by nám měl říct, že něco není v pořádku, je ztráta chuti k jídlu a pocity na zvracení. To následně vede k sekundárním projevům jako je úbytek váhy, slabosti a únava. Pacienti zaznamenávají také bolesti břicha, případně tlak v horní polovině břicha, který přichází už po konzumaci malé porce jídla. Pokročilejší fáze onemocnění se potom projevují krvácením žaludku – krev je následně viditelná ve stolici, která je černá a mazlavá. Krev je možné pozorovat i při zvracení.

Určení diagnózy

Může to působit dětinsky, ale jedním z nejčastějších důvodů, proč se rakovina žaludku dostane do pokročilé fáze, je obava pacientů z vyšetření. To se totiž neobjede bez gastroskopie, kdy je třeba se takzvaným fibroskopem, který si můžete představit jako hadici, dostat ústy až k žaludku. Vyšetření je to nepříjemné, ale neinvazivní a především velmi vypovídající. Pomocí kamerky se totiž lékař dozví, co se v žaludku skutečně děje. Gastroskopii pak může doplnit ještě CT dutiny břišní a laboratorní testy.

Léčba nádoru žaludku

Stále nejspolehlivějším způsobem léčby je operativní zákrok, při kterém dochází k odebrání postižené části žaludku. Moderní operativní postupy už jsou velmi šetrné a umožňují odebrat skutečně jen nezbytné množství zasažené tkáně a ponechávají maximum té zdravé.

Bohužel ne vždy už je operace proveditelná, a to především proto, že pacienti často přicházejí pozdě. Potom nezbývá než se uchýlit ke kombinaci chemoterapie a ozařování. Ta už nemá tak skvělé výsledky, ale stále je velmi účinná, bohužel však za cenu vedlejších příznaků. Zejména ozařování může vést k poškození okolních tkání.

Jak si pomoct sám?

Jak už jsme zmínili v úvodu, důležitý je především zdravý životní styl, kterým můžete riziko rakoviny žaludku minimalizovat. Základem je nekouřit a omezit pití tvrdého alkoholu. Zároveň byste neměli konzumovat nadměrné množství uzenin nebo smaženého či grilovaného masa, jež v sobě obsahují karcinogeny. Pokud rádi a hodně solíte, bylo dobré omezit také tento zvyk.

Mohlo by vás zajímat

Loading...

Autor: Petr Vavrenka

Specialista na podávání erudovaných, přesto srozumitelných informací o nemocech trápících lidstvo.

9
Komentujte

avatar
5 Komentářová vlákna
4 Odpovědi ve vlákně
0 Sledující
 
Nejsledovanější komentář
Nejžhavější komentářové vlákno
9 Autoři komentářů
BubackVít KonečnýLadaMartinGaspar Autoři posledních komentářů
  Odebírat  
Upozornit na
Buback
Host
Buback

Aha,takže rakovinu žaludku způsobují tučná jídla,přemíra soli a tvrdého alkoholu spolu s kouřením.To jsem si oddechl.Už jsem se zlekl že by rakovinu žaludku mohli způsobovat konzervanty,zvýrazňovače chuti a další chemický sajrajt co výrobci cpou do jídla!Tak mne napadá jestli by tedy nebylo lepší do potravy jídlo nedávat a stravovat se přímo chemicky abychom byly zdarví.Vždyť červené maso taky způsobuje rakovinu,vepřové taky atd.Jenom chemikálie ne 🙂

Martin
Host
Martin

Hodně informací naleznete v knize “Vilcacora léčí rakovinu”. Kniha obsahuje velké množství informací o rakovině, Andské fytoterapii, zásadách výživy, úloze vitamínů a minerálů, dietě při novotvarových onemocněních, atd. Napište si o ni na mail: amc@ginet.cz – posílají ji zcela zdarma a bez jakýchkoli závazků.