Ucpané tepny mohou ohrozit na životě. Zařaďte proto do svého jídelníčku potravinové čističe tepen

Lidé mají tendenci podceňovat kondici svých tepen. Přitom i ony mohou významným způsobem ovlivnit celkové zdraví a způsobit závažné zdravotní stavy.

Největším problémem tepen je jejich postupné ucpávání, jak uvádí odborný článek na webu Healthline. To vede okamžitě k omezení průtoku krve. Postupem času vzniká závažný stav, který je známý jako ateroskleróza. S ním jsou potom spojeny závažné srdeční choroby.

Tepny ucpává takzvaný “plak”, který sestává z cholesterolu, kalcia, fibrinu a buněčného odpadu. Existují však pokrmy, které pomáhají redukovat jeho tvorbu a přímo tak přispívají nejen k dobré kondici tepen, ale především zdraví srdce.

Středomořská strava

Studie Predimed, které se účastnili lidé ve věku 55 až 80 let s vyšším rizikem kardiovaskulárních nemocí, prokázala jasné výhody středomořské diety. Jezte pokrmy, které mají přirozeně nízký obsah tuku. Skvělý je také olivový olej a ořechy. Podle studie se do dvou let po zavedení diety začaly jednoznačně prokazovat benefity související se zdravím tepen.

Středomořská dieta s tučnými rybami je skvělou volbou pro zdraví tepen. / Foto: Shutterstock

Vlašské ořechy

Samostatnou zmínku si zaslouží potravina, kterou vnímáme jako velmi obyčejnou. Vlašské ořechy jsou velmi dostupné i v našich končinách, a přesto si lze těžko představit něco zdravějšího pro tepny. Obsahují spoustu omega 3 mastných kyselin a kromě skvělého efektu na kardiovaskulární systém podporují také zdraví kloubů a mozku. Pokud bojujete s vysokým cholesterolem, je to rovněž dobrá volba.

Tučné ryby

Možná vás to překvapí, ale ryby s vyšším obsahem tuku jsou úžasným pokrmem. Tuku se v tomto případě nemusíte bát, protože je významným zdrojem především omega 3 mastných kyselin. Nejenže si tak pročistíte tepny, ale navíc omezíte tvorbu zánětů v těle. Jde především o tyto ryby:

  • losos
  • makrela
  • ančovičky
  • tuňák
  • sleď

Čemu se vyhnout

  • přidanému cukru v sycených nápojích, sladkostech, cereáliích, sušenkách a koláčích
  • průmyslově zpracovanému jídlu
  • margarínům, které obsahují transtuky
  • červenému masu
  • průmyslově zpracovanému masu, jako jsou šunky, salámy a burgery
  • alkoholu

Foto: Shutterstock, zdroj: Heart, Healthline

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
petr
petr
2 let

To je opravdu úžasně zdravé jídlo. Když kouknu na tu ilustrační fotku – to vybíral nějaký stravovací génius – připálená cuketa, paprika, chřest, všechno do černa. Tak si můžu vybrat – nebudu mít ucpané tepny ale zato žaludeční vředy. Dík.

Mírek Kalousek
Mírek Kalousek
2 let

Skvělý článek, bohužel ale bez podstatné informace o tom, jak ta studie byla postavena. Naprosto nechci rejpat, ale jak je možné v jednom textu horovat pro nízkotučnou dietu a pak přejít na oliváč, tučné ryby a vlašáky? Středomořská dieta není nízkotučná.. má jen jinou skladbu tuků, výrazně víc zeleniny, česneků a jogurtů. Malé info pro obyvatele kotliny: Středomořská kuchyně nemá smysl jako alibisticky dvakrát třikrát do týdne Řecko a zbytek kotlina.. žádný bůček à la Grèce a svíčková se zakvedlaným jogurtem vám nepomůže. Ta kuchyně funguje výhradně jako komplex a rozhodně ji nenahradí trocha zeleniny, pár lžic oleje a stroužek… Číst vice »