Udělejte si fantastický kelímkový koláč. Dokonalá ovocná rychlovka

Nejoblíbenější domácí dezerty jsou rychlé buchty a koláče. Často je totiž děláme o víkendu, když za sebou máme přípravu náročného oběda nebo naopak potřebujeme rychle něco upéct v týdnu, abychom měli čím pohostit návštěvu nebo chceme mít čerstvý koláč k snídani. Pojďme se podívat na skvělý rychlý recept na koláč s ovocem a ořechy.

Koláčové těsto z bílého jogurtu

V poslední době vládne domácímu pečení trend odlehčování. Jednou z variant, jak se vydat touto cestou, je přidávat do těsta bílý jogurt. Díky němu je těsto mnohem lehčí, vláčnější a nadýchanější. Pokud navíc tento postup zkombinujete jako my s ovocem, bude koláč krásně šťavnatý. Když zvolíme jako pojivou hmotu pro koláčkové těsto jogurt, těsto se také obvykle lépe šlehá a dobře se s ním pracuje při přelévání do formy.

Hrníček nebo kelímek?

U podobných receptů je úplně jedno, jestli budeme ingredience odměřovat v hrnku nebo v kelímku. Důležité je, aby dotyčná nádoba měla obsah 250 ml. Pak už je úplně jedno, do čeho mouku nebo cukr nasypeme. Při používání kelímků je zjevná výhoda v tom, že nemusíme špinit další nádobí.

Budeme potřebovat:

  • 2 kelímky kvalitního bílého jogurtu
  • hrnek třtinového cukru
  • vejce
  • 2 kelímky polohrubé mouky
  • skořice
  • prášek do pečiva
  • hrstku vlašských ořechů
  • ovoce dle chuti (například jablka)
  • máslo
Foto: Shutterstock

Připravujeme rychlý ovocný koláč

Celé vejce vyšleháme s cukrem. Přidáme bílý jogurt. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme půl lžičky až lžičku skořice. Následně pomalu přisypáváme do „mokré“ směsi a zašleháváme tak dlouho, dokud nevznikne těsto bez hrudek.

Těsto přesuneme do vysypané koláčkové formy. Na povrch klademe ovoce. Záleží jen na naší chuti, jaké ovoce zvolíme. Ideální je vybírat sezónní ovoce, třeba takové, které máme z vlastní zahrádky. S jablky nebo hruškami bude koláč působit podzimně – k tomuto ovoci se navíc budou dokonale hodit i skořice, která je v těstě, a ořechy, které dáváme navrch.

Můžeme ale zvolit třeba letní variantu – s jahodami nebo borůvkami. Zasypeme nahrubo nasekanými ořechy. Můžeme i lehce zakápnout medem nebo sirupem. Je vhodné poklást vršek koláče pár plátky másla.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba tři čtvrtě hodiny.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments