Zdravé a chutné topinky ze starého chleba téměř bez tuku. Už nebudete chtít jiné

Topinky. Nejsou možná moc zdravé, ale většina z nás přece jen občas zhřeší a jednu či dvě si dá k svačině, k večeři nebo jako přílohu k tataráku. Pokud vás po konzumaci téhle pochutiny trápí černé svědomí, poradíme vám, jak ho trochu utišit. Z topinek totiž nemusí téct litry tuku, které by výživové poradce vyděsily k smrti.

Pokud je vám po topinkách klasicky usmažených ve vrstvě oleje na pánvi těžko, vyzkoušejte jejich pečení v troubě. Topinky z trouby budou křupavé, ale mnohem méně mastné, takže si s nimi vaše zažívání lépe poradí.

Postup je prostý

V základu nejde o nic složitého. Vyložíme plech papírem na pečení, na něj naskládáme krajíčky chleba, lehce zakápneme olejem, aby nebyly úplně suché, a dáme péct do vyhřáté trouby. Zhruba po deseti minutách topinky otočíme, aby byly z obou stran upečené rovnoměrně. Po upečení je osolíme, můžeme na ně rozetřít česnek nebo namazat oblíbenou pomazánku.

Pokud máte obavy, že budou topinky z trouby příliš suché, můžete je dopředu pomazat česnekovým nebo bylinkovým máslem. Chléb tak do sebe krásně nasaje vůně i chutě bylinek.

Topinky můžete dopředu pomazat česnekovým nebo bylinkovým máslem. Chléb tak do sebe krásně nasaje vůně i chutě bylinek. / Foto: Shutterstock

Topinky zapékané s masovou směsí

Dále můžeme topinky v troubě rovnou zapéct s nějakou směsí a udělat si tak rychlou večeři. Chléb si ze směsi vezme trochu šťávy a tuku, takže neztvrdne ani nebude zbytečně suchý, a chutě se v troubě hezky propojí.

Na topinky se například hodí směs z kuřecího masa, která je za chvilku hotová. Na cibulce usmažíme na malé kousky nakrájené kuřecí maso a přidáme rajčata z konzervy. Dosolíme, opepříme a přidáme bylinky podle chuti. Směs bude vynikající s bazalkou, ale můžeme ji udělat lehce pikantní a přidat pálivou papriku nebo trošku chilli. Když je hotová, nandáme ji na krajíčky chleba a dáme zapéct do trouby, na závěr pečení můžeme postrouhat sýrem a ještě nechat chvilku zapékat.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
4 měsíců

To na té fotce je chleba? To je snad nějaká veka – tak na to se ten váš recept možná hodí.
Topinkám z chleba trocha tuku neuškodí – nemusí v něm přece plavat – stačí krajíc namazat po obou stranách jemně sádlem, osmažit na suché pánvi a pak posolit a potřít česnekem. Pokud někomu vadí sádlo, lze potřít i olivovým nebo jiným olejem.
A jestli se z toho nějaký výživový poradce vyděsí k smrti – to je mi fakt jedno – já se taky neděsím k smrti nad blafy, které tito odborníci všude protlačují 😛