Nejpopulárnější lék na bolest má drsný vedlejší účinek. Když se objeví, musíte bleskově zasáhnout

Málokterý lék má mezi lidmi takovou oblibu jako ibuprofen. Ten je u nás znám zejména jako ibalgin a vlastně se jeho popularitě nelze zase tolik divit. Vždyť, když vás trápí bolest či horečka, vezmete si jednu růžovou pilulku a výrazně se vám uleví. Jak ale upozorňují lékaři, rozhodně to nejsou pilulky, které byste měli zobat pravidelně. Naopak, užití ibuprofenu by mělo být výjimečné a především ne dlouhodobé.

Dejte si pozor na užívání

Ačkoliv se to vzhledem k rozšířenosti a masovému užívání léku nemusí zdát, také ibuprofen má nežádoucí účinky, z nichž některé mohou být skutečně vážné. Statisticky k nim dochází málokdy, ale když vezmeme v potaz, jak je lék rozšířený, nějaké ty případy se vždy najdou. Studie přitom jednoznačně vypovídají o tom, že problémy se týkají hlavně lidí, kteří ibuprofen nadužívají nebo dokonce zneužívají.

Tento lék vás může zmást tím, že je volně dostupný a nepotřebujete ho tedy předepsat od lékaře. Pakliže byste ho ale chtěli užívat delší dobu, je konzultace s doktorem více než žádoucí. Přestože se nežádoucí účinek může vyskytnout kdykoliv, pravděpodobnost významně stoupá s množstvím léku.

Když už je skutečně zle

Jeden vedlejší účinek je obzvlášť závažný. Pakliže si ho všimnete, je nutné okamžitě jednat a zavolat pomoc. Nastat totiž může takzvaný anafylaktický šok. V takovém případě se objeví problémy s dýcháním, kdy v dotyčném jakoby rachotí nebo syčí. Nástup provází také svědění v krku nebo výrazná citlivost obličeje. Pozorovat můžete i krev ve stolici.

Foto: Shutterstock

Takovýto nežádoucí účinek ibuprofenu naštěstí není příliš častý. To by zřejmě jinak lék nebyl tak oblíbený. Dle zjištění se týká přibližně 0,01 % všech užití. To je statisticky málo, ale v celkovém součtu to může být řada reálných případů.

Ibuprofen má ale i další vedlejší účinky, které nejsou příliš příjemné. Objevit se může zežloutnutí kůže, které obvykle signalizuje určitou poruchu jater. V některých případech pak může vyvolat i zvracení krve.

Foto: Shutterstock, zdroje: Medlineplus, WebMD

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments