Jíška, nebo také zásmažka, plní důležitou funkci při zahušťování polévek, omáček a šťáv k masu. Možná máte ze zkušenosti pocit, že jde o pouze o znehodnocení jídla bílou moukou, kaloriemi a tukem, ale opak je pravdou. Pokud jíšku připravíte správně, posune vaše jídlo na vyšší level. Jak na to? A čeho se naopak vyvarovat?
Jak (ne)zahušťovat?
Pokud potřebujete přidat do jídla mouku, máte několik možností. Rozmícháte ji ve studené vodě a přilijete do kastrolu. Nejde o nejšťastnější řešení. Takto zahuštěná jídla nejsou ani příliš chutná, ani lákavá. Dále můžete nasypat mouku na orestovanou cibuli nebo orestované maso, tím se tvoří základ pro dušená jídla. A třetí možností je jíška.
Co musí obsahovat dobrá jíška?
To je jednoduché. Hladkou mouku a tuk. Škrob je látka obsažená v mouce, která způsobuje zahuštění, ne lepek. Tudíž jíšku klidně vytvoříte i z bezlepkové mouky. Dokonce platí, že čím více lepku, tím méně škrobu.
Ideálním tukem pro přípravu jíšky je máslo, nicméně použít se dají i rostlinné oleje, sádlo nebo vypečený tuk z masa. Vyhněte se margarínu. Poměr mezi moukou a tukem je snadno zapamatovatelný – 1:1. Kolik mouky, tolik tuku.
Polopatický recept
V malém kastrůlku nejprve zahřejeme tuk. Jakmile je horký, vsypeme do něj všechnu odměřenou mouku a metličkou rychle promícháváme. Jíška začne bublat a pěnit. Mícháme alespoň další minutu na středně silném plameni. Nyní máme světlou jíšku, vhodnou do světlých omáček a polévek. Pro zlatavou jíšku mícháme další minutu až tři. Umíchat tmavou jíšku je umění, existuje velmi tenká hranice mezi tmavou jíškou a spálenou. Po odstavení jíšku v kastrůlku mícháme ještě půl minuty.
![](https://www.aazdravi.cz/wp-content/uploads/2022/05/jiska-2.jpg)
Jak jíškou zahušťovat?
Buď můžeme přidat jíšku do tekutiny (polévky, omáčky), nebo naopak. Pokud chceme jíšku nalít do omáčky či polévky, měli bychom si vzít malý cedník, zčásti ho ponořit a lžící postupně přidávat jíšku. V cedníku jíšku mícháme a propasírujeme do jídla. Poté necháme při občasném míchání čtvrt hodinky provařit.
Při užití druhého způsobu jednoduše přilijeme třetinu tekutiny do jíšky a rychle zamícháme, vznikne kaše. Poté přilijeme druhou třetinu, rozmícháme, přivedeme k varu. Přichází čas na přilití zbytku, opět přivedeme k varu, důkladně rozmícháme a necháme další čtvrt hodinku probublávat.
Tipy na závěr
- Jíškou se vyplatí šetřit. Přehnané zahuštění může jídlo zkazit.
- Světlá jíška zahušťuje nejlépe. Čím déle jíšku připravujeme, tím slabší je míra zahuštění.
- Jíšku přidáváme až v momentě, kdy je jídlo téměř hotové, musí mít finální chuť.
Foto: Shutterstock