Cukr podporuje růst bakterií ve střevě. Následky, kvůli kterým dětem už nedáte sladkosti

Přejete si, aby vaše dítě prospívalo ve škole, bylo soustředěné a netrpělo úzkostmi? Máme pro vás jednoduchou radu. Přestaňte se sladkostmi a omezte v jídelníčku množství cukru.

Bílý jed ubližuje dětem i dospělým

Nazvat cukr bílým jedem není strašákem ani hanlivým označením. Cukr si označení zaslouží. Je silně návykový a způsobuje v organizmu mnoho škod. S následky se problematicky vypořádávají dospělí, ale mnohem horší vliv má přemíra cukru na děti. Ačkoliv vám bonbón, zmrzlina, čokoláda, sušenka nebo lízátko nepřijdou jako velký hřích, u děti napáchá znatelnou škodu.

Cukr v jídlech i nápojích

Velkým problémem jsou sladkosti, ale rychle je dohánějí slazené limonády a kolové nápoje, které děti a dospívající dokáží vypít i více než 1 litr denně. Cukr působí ve střevech bakteriální změny a ty mají vliv, mimo jiné, na stav a vývoj mozku.

Cukr zhoršuje kognitivní funkce

Bylo prokázáno, že zvýšený příjem cukru způsobuje horší výsledky ve škole. Děti mají více problémy s učením a paměť jim funguje hůře. Problém nastává při zapamatování i při opětovném vybavení informace. Děti jsou nesoustředěné a více náchylné k úzkostným stavům. V dospělosti je přemíra cukru spojována s vyšším rizikem Alzheimerovy choroby nebo stařeckou demencí.

Cukr ohrožuje srdce

Děti strašíme, že když budou jíst mnoho sladkostí, zkazí se jim zuby. Ačkoliv je to pravda, je to ve srovnání s ostatními, zanedbatelný problém. Vysoký podíl sladkých potravin vede k nadváze, může způsobit cukrovku a zvyšuje cholesterol. To je přímé ohrožení správné funkce srdce.

Kolik cukru je přiměřená dávka

Pokud bychom se zaměřili na celkový denní příjem kalorií, pak by se cukr měl podílet maximálně 10 % na celkové stravě. Pozor na to, abyste nezaměnili cukr a sacharid. Sacharidy jsou makroživinou a pro správné fungování těla jsou nezbytné. Zdrojem sacharidů jsou obiloviny, luštěniny, zelenina, brambory nebo ovoce. Jejich štěpením se udržuje glykemie (hladina cukru v krvi). Příjem sacharidů denně by měl být do 500 g.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.