Jak poznat dobré kuřecí maso? Pozor dávejte zejména na bílé proužky

Velkoproducenti masa a živočišných výrobků často klamou spotřebitele, aby navýšili své zisky. Na co si dát při výběru masa v supermarketu pozor, zejména pak u oblíbených kuřat?

Vzhledem k všeobecné oblíbenosti kuřecího masa je po kuřatech velká poptávka a jejich producenti se snaží vytěžit maximum. Pokouší se o rychlé vykrmení kuřat, což se odráží na nutričním složení svaloviny, zdravotní nezávadnosti i vzhledu.

Bílé pruhy na kuřecím mase

Podle skupiny Compassion in World Farming – CIWF, zabývající se životními podmínkami zvířat ve velkochovech, se producenti kuřecího masa snaží o to, aby kuřata rostla co rychleji a do větších rozměrů, a přinesla jim co nejvyšší tržby. Proto míchají kuřatům do krmení antibiotika a mnoho dalších látek, které vedou k rychlejšímu nárůstu svalové hmoty. To se odráží na chuti i struktuře masa, výživové hodnotě a zdravotní závadnosti. Pokud je svalovina kuřecích prsou příčně pruhovaná a bílé pruhy se táhnou po celé ploše, do masa se nevsákne marináda, bude tuhé, méně chutné a více tučné důsledkem uměle vyhnaného růstu.

Svalové defekty

Tvorba svalových defektů, jako je příčné, bílé pruhování, souvisí i s nezdravě urychleným růstem svaloviny u krůt i kuřat. Maso je méně chutné, mnohem tučnější a hůře se zpracovává. Příliš rychlý růst podle organizace CIWF způsobuje zvířatům i značné utrpení, kteří příliš rychle přibírají na váze a jejich těla na to nejsou stavěná. Většina tohoto masa skončí ve zpracovaných produktech, jako jsou párky, salámy a další uzeniny či kuřecí nugety. Méně výrazné pruhování prsou můžete najít i na prodávaném mase. Podle posledních průzkumů jde o 96 % kuřat z velkochovů.

Pozor na toxiny

Veškeré toxiny z těla u lidí i zvířat, se zachycují v tukových tkáních. Veškeré syntetické suplementy, které dostávají zvířata v krmivu, zůstávají hlavně v těchto bílých tukových tkáních a pak se dostávají do našeho těla. Proto se raději vyhněte zpracovaným kuřecím produktům a prohlížejte drůbeží maso, které kupujete.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments