Nemoci kostí a kloubů jsou nezvratné, když se rozvinou. Lze jim ale snadno předcházet vhodnou stravou

Osteoporóza, revmatické bolesti a zlomeniny kostí se objevují hlavně v pozdním věku. Abychom onemocnění kloubů a odvápňování kostí mohli zpomalit, je vhodné konzumovat potraviny s vyšším obsahem vápníku a vitaminu D.

Osteoporóza

Tělo si od dětství do 20. Let vytváří zásoby vápníku a ukládá je do dlouhých kostí. U žen se zásoby využívají v těhotenství a při kojení. Pak dochází k přirozenému odbourávání kostní hmoty a průměrně ztrácíme 1 %. Kosti jsou křehčí a častěji může dojít ke zlomeninám, nejčastěji v krčku a stehenní kosti.

Vápník

Přísun vápníku ve stravě je zásadní. Vhodné jsou tyto potraviny.

  • mák
  • ementál
  • eidam
  • plnotučný tvaroh
  • sardinky v oleji
  • kravské mléko
  • jogurty
  • vlašské ořechy

Vitamín D

Vitamin D do těla vstřebáváme při pobytu na slunci. V kůži jsou látky, které se díky slunečnímu záření mění na vitamin D. Vhodné jsou tyto potraviny.

  • maso
  • mořské ryby, jako makrela, losos a tresčí játra
  • mléčné výrobky
  • fortifikované cereálie

Podpora udržení zdravých kostí

  • 5 porcí denně zeleniny a ovoce
  • kysané mléčné produkty
  • méně kávy
  • méně soli
  • méně živočišných bílkovin, jako uzeniny a maso
  • více rostlinných proteinů, jako ořechy, semínka, luštěniny a avokádo

Příčiny osteoporózy

Postmenopauzální osteoporóza nastane při náhlém poklesu hladiny estrogenů po ukončení činnosti vaječníků v menopauze. Ženy po menopauze by měly mít minimální denní příjem vápníku 1 300 mg. Většina z nich ale přijímá méně než 500 mg vápníku denně. Chybou je i nedostatek vitamínu D a vápníku ve stravě. Přispívá i nízká pohybová aktivita. K měření hustoty kostní hmoty slouží denzitometrie.

Revmatoidní artritida

Revmatoidní artritida je onemocnění kloubů, kde se tvoří zánět a způsobuje bolesti. Jde o autoimunitní onemocnění ovlivněné látkami vytvářejícími se z kyseliny arachidonové, která se vyskytuje hlavně v živočišné stravě. Prevence zánětu je v omezení přísunu živočišných produktů, jako je vaječný žloutek, vepřové sádlo, tuňák, plnotučné mléko a telecí maso a zvýšení podílu stravy s vysokým obsahem omega 3 mastných kyseliny.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments