Při vaření brambor chybují i profíci. Naučte se je konečně připravit správně

Brambory jsou jednou ze základních surovin na světě. Do Evropy se dostaly až na počátku 16. století, přesto si dnes vaření bez nich nedokážeme vůbec představit. Obsahují vitamín C, B6 a minerály železo, fosfor, vápník, hořčík a zinek. Jsou prospěšné pro kosti, srdce, kůži, krevní tlak, metabolismus a imunitu.

Výběr brambor

Není jedno, jaké brambory na vaření použijeme. Vybíráme kusy pevné, bez otlačenin, hladké a kulaté. Vyhneme se kouskům nahnilým, naklíčeným nebo bramborám nazelenalým. Nejlepší je koupit brambory nebalené a nemyté, protože umytím se odstraní ochranný povlak ze slupky. Varný typ A se hodí na vaření ve slupce a bramborový salát, typ B je vhodný na pečení či restování a po typu C sáhneme, když plánujeme připravovat bramborovou kaši, knedlíky nebo bramboráky. Brambory by měly být ideálně skladovány při teplotě 7–10 °C v tmavém a suchém prostředí jako je sklep nebo spíž. Vystavení slunečnímu záření vede k tvorbě solaninu, který je toxický, v lednici se zase škrob v bramborách přemění na cukr, což zkazí chuť. Brambory by se také neměly nacházet v blízkosti cibule, protože oba druhy zeleniny uvolňují látky, které způsobují rozklad zeleniny druhé. Brambory vydrží až 2 měsíce, ale raději je průběžně kontrolujeme, aby jeden zkažený kousek nenapadl i ostatní.  

Brambory skladujte ideálně při teplotě 7–10 °C v tmavém a suchém prostředí jako je sklep nebo spíž. / Foto: Shutterstock

Jak brambory připravit?

Ve slupce brambor se nachází nejvíce vitamínů, minerálů a vlákniny, proto je nejlepší se jí nezbavovat. Brambory omyjeme pod tekoucí vodou a odstraníme všechny kazy nožem (nejlépe z nerezové oceli). Dáme vařit vodu a přidáme do ní sůl, kmín a trochu oleje. Brambory vkládáme již do vroucí vody, chvíli povaříme na vyšší teplotu, poté teplotu snížíme a necháme dovařit pozvolna. Jakmile jsou brambory hotové, hned slijeme vodu. Čím déle ve vodě, tím méně prospěšných látek si zachovají.

Pokud chceme dosáhnout co nejlepší chuti u pečených brambor, vybíráme co největší a nejvíce žluté kusy brambor, ty nakrájíme a před rozprostřením na plech je necháme zhruba 5 minut povařit. Osolíme případně přidáme bylinky a potřeme olejem. Pečeme na 200 °C.  

U bramborové kaše se vyplatí uvařit brambory vcelku, nekrájíme je na menší kousky. Jakmile slijeme horkou vodu z brambor, přelijeme je ještě vodou studenou. Nejdříve brambory rozmačkáme šťouchadlem, poté přiléváme mírně ohřáté mléko a rozpuštěné máslo a pozvolna mixujeme. S mixérem to nesmíme přehnat, jinak bude kaše přešlehaná.    

Brambory jsou pro českou kuchyni velkým požehnáním, i když si je dopřejeme pouze vařené, každopádně nebojte se experimentovat a zkuste i další vynikající bramborové recepty.

Foto: Shutterstock, zdroj: Medicalnewstoday

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments