Většina lidí dělá bramboráky hrozně špatně. Šéfkuchař Roman Vaněk ukázal fígl, jak je udělat pořádně

Tradiční české jídlo v podobě bramboráků se i dnes těší značné oblibě. Není divu, nic moc lepšího vymyslet nejde, a tak se předávají recepty z generace na generaci. Bohužel, tu a tam se v nich něco ztratí nebo pozmění, případně se začnou dělat trochu jinak. Ne vše lze ostatně vyčíst z receptů. Výsledek potom nemusí být nejlepší.

Jaké jsou možnosti s bramboráky

Bramborák pochopitelně není jídlo, které bychom si kvůli jeho výživovým vlastnostem měli dopřávat nějak často. Pakliže však použijeme kvalitní suroviny, není důvod, abychom si ho nemohli tu a tam dopřát.

Naprosto zásadní je přitom použít značné množství česneku a majoránky, jinak totiž bramboráky nebudou mít tu správnou a potřebnou chuť i vůni. Nutné je rovněž zvolit správné brambory. Řada lidí sáhne po těch špatných. Je ale potřeba vzít varný typ C. Ty totiž obsahují velké množství škrobu, což v případě bramboráků potřebujeme.

Bramboráky jsou univerzálním pokrmem, který si můžete dát jako přílohu k nějakému jídlu, jako je třeba guláš, ale můžete si je vychutnat i samostatně, kdy je naopak doplníte kysaným zelím. V takovém případě na nich není nutričně nic moc špatného, obzvlášť připravíte-li si je na sádle a nebudete k nim konzumovat nezdravé uzené maso.

Existují i zdravější verze bramboráků, kdy není těsto výhradně z brambor, ale naředíme ho třeba cuketou. Případně lze připravit bramboráky pouze z cukety. V takovém těstě by ale neměly chybět ovesné vločky. Pochopitelně ale nelze počítat s dobře známou chutí, už jde o výrazně pozměněné jídlo.

Pokud ale máte rádi bramboráky pořádně hutné a se vším, co k tomu patří, nezapomeňte si do nich nakrájet kostičky uzeného masa, případně rovnou párek.

Foto: Shutterstock

Jak dělá bramboráky šéf Vaněk

Pakliže stále tápete a nedokážete přípravu bramboráků pořádně uchopit, vezměte zavděk receptem přímo od mistra kuchyně, šéfkuchaře Romana Vaňka.

Co budete potřebovat

  • 5 stroužků česneku
  • 500 gramů brambor
  • 100 gramů hladké mouky
  • 100 mililitrů mléka
  • sádlo
  • 2 lžíce majoránky
  • trochu soli a pepře

Postup přípravy

Jako první vezměte brambory a oloupejte je. Následně je nastrouhejte a pořádně z nich vymačkejte vodu. Potom je třeba přidat vajíčko, hladkou mouku, česnek, sůl a pepř. Nakonec přilijte mléko. To vše je nutné řádně promíchat a vytvořit tak těsto. Postupně si připravte pánev ke smažení, kde rozpustíte sádlo. Jakmile se rozehřeje, přidáte těsto, které patřičně rozetřete. Nutné je osmažit z obou stran, dozlatova.

Jakmile bramboráky z pánve sundáte, nezapomeňte je umístit na savé kuchyňské utěrky, které vám pochytají přebytečný tuk. Lidé na to často zapomínají. Příliš mnoho tuku v bramborácích přitom způsobí jen to, že vám po jejich konzumaci nebude dobře. Navíc pak ani kdovíjak nechutnají.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
13 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš
Tomáš
1 rok

V jaké restauraci je pan Vaněk šéfkuchařem prosím? 🤔

Ivona
Ivona
1 rok

Tak to fakt ne.
Nepoužívám ani mléko a ani mouku. Radši mám brambory typu B a strouhám je na hrubším struhadlo. Mám ráda křupavý bramborák a z brambor typu C tak křupavý není. 😡

Daniela
Daniela
1 rok

Zrovna dnes si bramborák budu dělat a už se těším, dlouho jsem ho neměla.

Iris
Iris
1 rok

Mléko do bramboráku fakt dávat nebudu, ale česneku ještě přidám.

Miroslav Riessner
Miroslav Riessner
1 rok
Reply to  Iris

Horký mléko se do bramboráku dává proto, aby brambory hned nečernaly… trochu! Ne litr 🙂

Iris
Iris
1 rok

Ta trocha brambor mi zčernat nestihne – ledaže bych někdy dělala kotel těsta – ale to mi nehrozí (aspoň myslím) 🙂

vyky
vyky
1 rok
Reply to  Iris

Je lepš nastrouhat brambory a misto mléka dát multivitaminovej džus přes noc do nastrouhanejch brambor. Delikatesa.

Iris
Iris
1 rok
Reply to  vyky

Jéžiši 😀

Miroslav Riessner
Miroslav Riessner
1 rok
Reply to  vyky

To jako fáákt? Do brambor s kmínem, česnekem a majoránkou sladkej džus… :-O
Njn – tak proti gustu žádnej dišputát 🙂

Iris
Iris
1 rok

Hi hi, si z nás dělá srandu – ale je to přesně v duchu tady těch výtečných rad, kterých jsou ty články plné 😀

Miroslav Riessner
Miroslav Riessner
1 rok

Nějak jsem nepochopil, co je v tomhle receptu ten “fígl” ?
A nutno dodat, že brambory jsou v balení často pomíchané, jednak velikostně, a i druhově; to se pozná tak, že když je vaříte, tak část brambor je uvařená a část nedovařená – anebo naopak.
A česnek? Noó – pět stroužků česneku ani na půl kila brambor není zase tak ohromné množství.
Suma sumárum – chuť bramboráku se odvíjí od odrůdy, ale hlavně (!), kvality brambor… A to, co je dnes k mání za brambory není právě lambáda… 🙁

Ivona
Ivona
1 rok

Jj, kvalita je nejdůležitější. Chce to mít svého farmáře.😉

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Ivona

Nebo svoje brambory 🙂