Fantastická gulášovka podle Ládi Hrušky. Za pár korun připravíte delikatesu

Velká většina z nás miluje polévky. Jsou vydatné a v zimním období nás umí zahřát. Ať už je to polévka krémová ze zeleniny, vývar či dokonce gulášovka, jistě si na nich pochutnáte. A právě taková gulášová polévka je mezi lidmi velmi oblíbená. Zkoušeli jste ji někdy připravit podle Ládi Hrušky? Je rychlá, levná, ale také dobrá.

Gulášovka – něco málo o ní

Gulášová polévka si získala svou oblíbenost nejen jinde v Evropě, ale i u nás v Česku. Společně s bramboračkou a vývarem tvoří silnou trojici oblíbených polévek. A jak již jistě sami víte, gulášová polévka je odvozena od guláše. Vysvětlení je jednoduché. Původní guláš si připravovali již pastevci, jehož základ tvořilo hovězí maso, cibule a červená paprika. Taková pochoutka se již dále ničím nezahušťovala a vypadala tedy spíše jako vydatná polévka. 

A jak vznikl samotný název guláš? Odvozen z maďarského názvu gulya – tedy označení stáda hovězího dobytka. 

Recept na gulášovou polévku 

Gulášovka dle Ládi Hrušky je jednoduchá, levná, rychlá a dobrá. Připravte si tyto ingredience a potěšte sebe, ale i vaše členy domácnosti rychle hotovou a chutnou večeří.

Foto: Shutterstock
  • 4 střední brambory
  • 1 ks cibule
  • 2 špetky kmínu
  • lžička majoránky
  • 1,5 lžíce másla
  • půl kila mletého masa – hovězí i vepřové – mix
  • lžíce hladké mouky
  • sádlo
  • lžíce mleté sladké papriky
  • pepř dle chuti
  • sůl dle chuti
  • 750 ml vody nebo vývaru (domácí vývar či bujón bez glutamátů)

Začněte tím, že si oloupete a na kostičky nakrájíte cibuli. Poté na pánvi rozehřejte olej a přidejte cibulku, kterou osmažíte dozlatova. Následně přidejte mleté maso a restujte ho za stálého míchání přibližně deset minut. Na orestované maso přidejte papriku a přilejte vývar. Přidejte na čtverečky nakrájené brambory, osolte, opepřete a vařte pět minut. 

V pánvi či druhém kastrolu rozehřejte sádlo a připravte jíšku. Následně ji vylijte do polévky a vařte přibližně patnáct až dvacet minut. Jakmile budou brambory měkké, přidejte majoránku a v případě potřeby dosolte. Kdo má rád česnek, ať jej na závěr také přidá a mírně povaří.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments