Nejzdravější kuchyňský olej není ten olivový. Tento dokáže srazit vysoký cholesterol, ale téměř nikdo to neví

Olivový olej lidé s oblibou používají proto, že ho považují za zdraví prospěšný. Může totiž působit na cholesterol a snížit tak riziko kardiovaskulárních onemocnění. Navzdory předpokladům ale v tomto ohledu není jediný a dokonce ani nejlepší. Konkurenční olej, který však není tak hojně používán, má dokonce lepší výsledky.

Nejúčinnější olej

Mluvíme tu o sezamovém oleji, který patří mezi přírodní rostlinné oleje. Je bohatý na poly nenasycené tuky, jako jsou omega-3 a omega-6. Tyto tuky jsou přitom spojovány s nižším rizikem srdečního onemocnění, když se jimi nahradí nasycené tuky.

Nová studie se soustředila na porovnání účinků olivového a sezamového oleje. A zjistila, že ten sezamový má na hladinu cholesterolu podstatně významnější vliv.

Oba druhy rostlinných olejů měly podobný efekt v navýšení zdravého cholesterolu. Ovšem sezamový olej se ukázal být účinnější v potlačení špatného cholesterolu, který je znám pod zkratkou LDL.

Studie probíhala poměrně jednoduše. Účastníci byli rozděleni do dvou skupin, přičemž každá dostávala 60 gramů (4 lžíce) jednoho z olejů denně. Na konci měsíce pak byly zhodnoceny hladiny cholesterolu.

Foto: Shutterstock

Snižuje kardiovaskulární riziko

Je třeba říct, že všichni dobrovolníci měli na začátku zvýšenou hladinu cholesterolu. Zároveň však nebrali žádné léky na jeho snížení. A ukázalo se, že sezamový olej zabodoval větší měrou a ve své skupině vedl k významnému snížení cholesterolu.

Sezamový olej je známý také svými protizánětlivými účinky. Proto už je dlouhou dobu používání v tradiční medicíně. Některé studie také naznačují, že by mohl být velkým pomocníkem v boji proti ateroskleróze, která zužuje cévy a tepny.

Ateroskleróza je ostatně dalším rizikovým faktorem závažného kardiovaskulárního onemocnění, protože v důsledku zúžení cév může dojít k blokaci a následně k infarktu nebo mozkové mrtvici.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ivona
Ivona
4 měsíců

Na sezamovém oleji se nedá smažit. Používám ho na dochucování omáček těsně před koncem.😉

Iris
Iris
4 měsíců
Reply to  Ivona

To výživové poradkyni asi nevysvětlíte – pokud vůbec něco vaří, tak zřejmě jen na sucho – bez oleje, aby nepřibrala pár gramů – ze všeho se totiž tloustne a z oleje prý nejvíc 😀